Prisene på oljekontrakter er relativt stabile mandag morgen, etter markert oppgang på frykt for et mulig brudd i råoljeforsyningene etter at Saudi-Arabia har brutt diplomatiske forbindelser med Iran.

Kontraktene for Brent og WTI prises henholdsvis om lag 1,3 og 1,5 dollar per fat høyere enn ved stengetid på Oslo Børs 30. desember.

Oppgangen skjer etter at den saudiske ambassaden i Irans hovedstad Teheran ble stormet søndag.

Stormingen skal ha skjedd etter at den sjiamuslimske skriftlærde sjeik Nimr al-Nimr ble henrettet i Saudi-Arabia lørdag sammen med 46 andre som var anklaget for terrorisme, ifølge flere aviser.

- På kort sikt, er den økende spenningen bra for oljeprisen, men markedet trenger å se en ekte rebalansering i tilbud og etterspørsel for at det skal være en noen bærekraftig og langvarig innhenting, sier olje- og gassanalytiker Gordon Kwan i Nomura til Wall Street Journal.

Uenighet

Avisen skriver videre at splittelsen mellom Saudi-Arabia og Iran kan komplisere Opecs innsats for å roe oljemarkedene hvis Iran begynner å eksportere opptil en million fat pr dag ekstra når sanksjoner mot landet ventes løftet tidlig i år.

- Uansett hvilken plan vi kommer opp med, hvis det blir en, vil Iran vil motsette seg den, spesielt etter det som skjedde. For dem er det politikk, sier en talsperson for oljeindustrien i et persisk gulf-land til Wall Street Journal.

UBS mener på sin side at virkningen av bruddet mellom Iran og Saudi-Arabia kan vare en uke eller to.

Brent-prisen kan falle til nær 30 dollar fatet før en reduksjon i USAs produksjon bidrar til å rebalansere globale markeder i andre halvdel av året, mener meglerhuset, ifølge Bloomberg News.

Oljeprisen stiger

Kontrakter i den amerikanske referanseoljen WTI og i nordsjøoljen Brent har siden onsdag 30. desember vært handlet på omtrent samme nivå.

Mandag morgen handles imidlertid nordsjøoljen Brent med en premie på 60 cent per fat til WTI.

Amerikanske referanseolje med levering i februar noteres til 37,81 dollar per fat mandag morgen, opp 77 cent fra torsdag, da kontrakten steg 0,44 dollar til 37,04 dollar per fat.

Da Oslo Børs stengte onsdag, lå WTI-prisen på om lag 36,65 dollar per fat.

Nordsjøolje med levering i februar handles for 38,19 dollar per fat mandag morgen, opp 91 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 0,82 dollar til 37,28 dollar fatet.

Prisen lå på om lag 36,57 dollar per fat ved stengetid for Oslo Børs onsdag. Nordsjøolje med umiddelbar levering noteres til 38,10 dollar per fat.

Les også: Se, en fabrikksjef som ikke må si opp folk

Kina-børsene stengt etter børsras

Asia i dag: - En «do-or-die»-situasjon for Telenor i India

 

Se også:

Serverer levende kongekrabbe:

Serverer levende kongekrabbe
Kjell Sørbø kalles kongen av kongekrabbene og kardinalen av finnkjerka. DN ble med han på en vanlig arbeidsdag : å levere levende kongekrabber midt på havet i kullsvart mørke til turistene om bord på Hurtigruta.
01:42
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.