Forholdet mellom oljelandene Saudi-Arabia og Iran har kjølnet ytterligere etter at den sjiamuslimske sjeiken Nimr al-Nimr i helgen ble henrettet i Saudi-Arabia.

Prisen på nordsjøolje steg mandag til 38,38 dollar fatet, og er i skrivende stund opp 1,85 prosent til 37,97 dollar.

- Stikker man fingeren i jorden, har det vært en optimistisk utvikling etter det som har skjedd i Saudi-Arabia i helgen. Så oljeprisene bør gå opp, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets til DN.

Oppgangen skyldes frykt for at oljeproduksjonen i Saudi-Arabia vil avta dersom konflikten mellom de to landene tilspisser seg.

Den saudiarabiske ambassaden i Teheran ble etter henrettelsen satt i brann av demonstranter. Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei, uttalte at Saudi-Arabias lederskap vil bli rammet av «guddommelig straff».

- Isolert sett er dette veldig støttende på oljemarkedet. Men akkurat i dag får du en annen motvirkende effekt: Børskrasjet i Kina, sier Kjus.

Følg utviklingen på DNs børs- og markedssider

Stengte børsene

De kinesiske børsene stanset handelen mandag etter at Shanghai-børsen falt med 6,85 prosent og nøkkelindeksen ved Shenzhen-børsen endte 8,2 prosent lavere.

- Det virker motsatt vei. Hadde det ikke vært for børsstansen, tror jeg oljemarkedet hadde fortsatt oppover, mener Kjus.

Dette forklarer han med at flesteparten av sjiamuslimene i Saudi-Arabia bor i oljeproduserende områder, noe som potensielt øker risikoen for uro i produksjonsområdene.

- Risikoskruen er skrudd ett hakk til, så det er rettferdiggjort at dette burde gi høyere oljepriser, mener han.

- Kortvarig bedring

Oljeanalytiker Richard Mallinson i Energy Aspects i London, tror oljeprisoppgangen blir kortvarig.

- Vi ser en kortvarig bedring av oljeprisen, som skyldes konflikten mellom Iran og Saudi-Arabia. Børsen trekker likevel ned på grunn av børsfallet i Kina mandag morgen. Oljeprisen vil etter all sannsynlighet falle tilbake igjen i slutten av uken, sier Mallinson.

Iran og Saudi-Arabia har vært erkefiender helt siden den islamske revolusjonen i 1979. Saudi-Arabia er et sunnimuslimsk land, Iran et sjiamuslimsk land. Landene representerer to ulike retninger innen islam.

I 37 år har de to landene knivet om makten i Midtøsten.

Skremte saudiarabere

Både Saudi-Arabia og Iran er medlemmer i oljekartellet Opec, som har som formål å samarbeide om balansering av oljemarkedet.

Helgens hendelser vil imidlertid ikke endre Saudi-Arabias strategi med å fortsette å pumpe olje ut i markedet, mener Kjus.

Han utelukker ikke at landet handlet som det gjorde med vitende vilje, som et strategisk trekk mot Iran som er ventet å komme tilbake i oljemarkedet i 2016.

Les mer: Irans oljeeksport vil øke med en halv million fat hver dag

- Det er nesten så de spiller USA litt mer inn i armene på Iran, sier han og utdyper:

- Samarbeidet mellom USA og Saudi-Arabia har vært sterkt i årevis. Nå kommer Iran inn med atomavtalen og får et nærmere forhold til USA. Det har skremt Saudi-Arabia. Nå spruter saudiaraberne bensin på bålet, og gjør det enda lettere for USA å vende seg mot Iran. Man kan undre seg om det var en tabbe eller ikke. De politiske kommentarene jeg har lest tilsier at Saudi-Arabia visste meget godt hva de gjorde her og hvem de henrettet.

Råvaresjef Bjarne Schieldrop i meglerhuset SEB.
Råvaresjef Bjarne Schieldrop i meglerhuset SEB. (Foto: SEB)

Ingen balansering

Heller ikke råvaresjef Bjarne Schieldrop i meglerhuset SEB forventer at isfronten mellom Saudi-Arabia og Iran vil føre til en oppstramming av oljemarkedet.

- Midtøsten er en kontinuerlig risikofaktor i oljebildet, begrunner han.

Hvis noe er henrettelsene i Saudi-Arabia utført for å stikke kjepper i hjulene til Iran, som iløpet av året er ventet å ville komme igang med en oljeproduksjon på 500.000 oljefat per dag, tror Schieldrop.

Råvaresjefen mistenker at demonstrasjonene utenfor den saudiarabiske ambassaden er fremprorovsert for å bringe frem dårlige minner hos USA, som selv opplevde et angrep mot ambassaden i Teheran i 1979.

- Det er en viss risiko for at det gir et negativt bilde av Iran overfor USA, sier han.

- Hvordan vil hendelsen påvirke samarbeidet i Opec?

- For øyeblikket er det ingen samarbeid om balansering. Med hensyn til et poteniselt samarbeid om en høyere pris, er ikke dette en god start, for å si det sånn, mener Schieldrop.

Han får støtte av Mallinson i Energy Aspects:

– 2016 blir et tøft år for Opec, gitt de lave oljeprisene. Det er for mye olje i markedet, og den siste Opec-samlingen i november endte uten konsensus mellom medlemslandene, sier Richard Mallinson.

Les også: Derfor vil oljeprisen doble seg

Denne banken pensjonerer ansatte over 40 år

Disse aksjene satser ekspertene på

Se DNtv: Serverer levende kongekrabbe

Serverer levende kongekrabbe
Kjell Sørbø kalles kongen av kongekrabbene og kardinalen av finnkjerka. DN ble med han på en vanlig arbeidsdag : å levere levende kongekrabber midt på havet i kullsvart mørke til turistene om bord på Hurtigruta.
01:42
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.