Det sier Nigerias oljeminister Emmanuel Ibe Kachikwu tirsdag, ifølge Bloomberg News.

Ministeren sier videre at to land har bedt om et tidlig Opec-møte for å diskutere kartellets produksjonspolitikk, og at dette møtet kan bli holdt allerede i første kvartal.

Neste ordinære møte er 2. juni 2016, ifølge Opecs kalender.

Oljeprisen faller videre tirsdag, og er ned rundt 20 prosent siden nyttår. I skrivende stund koster et fat nordsjøolje 31,12 dollar.

Vil revurdere holdning

Den nigerianske ministeren Emmanuel Ibe Kachikwu var på en energikonferanse i  Abu Dhabi hvor han fortalte journalister om at det var flere blokker innen Opec som bad om et møte.

Han ville imidlertid ikke navngi hvilke land det var snakk om.

Etthvert møte vil være for å revurdere Opec holdning for å se om det er behov for å endre strategien, sa Kachikwu ifølge Reuters.

Senioroljeanalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea Markets.
Senioroljeanalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea Markets. (Foto: Øyvind Elvsborg)

- Vil ikke kutte

Spørsmålet er om Saudi-Arabia, som Opecs største oljeprodusent, vil endre sin strategi. Til nå har landet avvist ønsker om å kutte produksjonen.

- Saudi-Arabia har aldri hatt den holdningen at de ikke ønsker å snakke, sa Kachikwu og fortsatte:

- De var faktisk veldig støttende til et møte før juni, da vi avholdt desembermøtet, hvis det var enighet om det.

Senior oljeanalytiker Thina Saltvtedt i Nordea Markets mener det er usannsynlig at Saudi-Arabia, som er verdens største oljeprodusent, går med på å kutte i produksjonen.

- Hvis de begynner å kutte i produksjonen, vil det påvirke prisen. Men jeg har liten tro på det, sier hun til DN.

Ruster seg

Saltvedt forklarer at landet har rustet seg for en lengre periode med svært lave oljepriser.

- De har hentet penger i obligasjonsmarkeder og kuttet i budsjettene sine. Når de begynner å kutte på subsisidier for energi, så tyder det på at dette ikke er en av planene de har tenkt å avvike fra, mener Saltvedt.

Saudi-Arabias strategi har lenge vært å skvise dyre oljeprodusenter ut av markedet. Denne planen er foreløpig ikke fullført, tror Nordea-analytikeren.

- De har ikke fått skviset ut de dyreste produsentene. Kostnadene er blitt kuttet mye, men de har ikke oppnådd det de ønsker helt enda, mener hun.

Prisen for et fat nordsjøolje er i skrivende stund 31,11 dollar, mens amerikansk referanseolje er priset til 30,81 dollar fatet.

Følg oljeprisutviklingen på DNs Børs- og markedssider.

 

Les også: Oljeprisen nærmer seg 20-tallet – frykter 10 dollar

Brasil i dyp økonomisk krise

- Blir et godt investeringsår(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.