Samtidig som flere prognoser antyder at vi kan få en oljepris ned på 20 dollar fatet, lanserer bilprodusentene nye elektriske modeller, som på lengre sikt vil minske etterspørselen etter råolje som drivstoff, påpeker SEB-analytiker Richard Falkenhäll.

"På lang sikt taler det for at olje i økt utstrekning blir en av flere fossile energityper for å produsere energi. Ser man man på såkalte energiekvivalentene for kull og naturgass ligger det på omlag 10 dollar fatet for kull, og 13 dollar fatet for amerikansk gass, som kan gi et hint om råoljeprisen på mye lenger sikt", heter det i meglerhusets svenske morgenrapport tirsdag.

Blaff

Oljeprisen styrker seg omlag 0,5 dollar onsdag, der nordsjøolje brent handles rundt fortsatt lave nivåer, til 31,4 dollar fatet.

SEB påpeker at oljeprisfallet later til å være stagget, men har ingen tro på at det vil vedvare.

"Ytterligere press nedover ventes", skriver meglerhuset.

SEB viser til at Nigeria uttalte tirsdag at de ønsker et Opec-møte for å diskutere de lave prisene. Dette ble imidlertid avvist av Emiratene (UAE).

Les også: Prisen på WTI-olje under 30 dollar fatet

Blør

Presset øker imidlertid på Opec.

De mindre oljeprodusentente blør, men må til sin fortvilelse se seg tilsidesatt av oljestormaktene i produksjonskartellet. Saudi-Arabia, som har blitt kritisert for å ofre sin lange prisstrategi, for markedsandeler, selger det de makter for å fylle opp egne statskasser.

Tidligere har Opec-medlemmer som Ecuador varslet at landet vil presse på for å få Opec til kutte produksjonen på møtet i juni. Den lave oljeprisen har allerede fått alvorlige konsekvenser for landets økonomi.

"Ecuador vil insistere på nødvendigheten av å kutte råoljeproduksjonen for å bedre oljeprisene og være i stand til å møte denne krisen som påvirker hele verden", skrev oljeminister Carlos Pareja i en e-post til Bloomberg News nylig.

Vekstbekymring

Tirsdag snuste råoljeprisen brent på nye 12-årige bunnoteringer. En oljepris på 31 dollar fatet har ikke vært sett siden 2004. Problemet er at den voksende overproduksjonen og de svakere vekstutsiktene i verdensøkonomien, ikke gir håp om balanse i det korte bildet.

"Den lave og stadig fallende oljeprisen skyldes blant annet enn voksende uro for mindre etterspørsel fra Kina samtidig som produksjonen ikke har minket i den utstrekning som man kanskje hadde ventet med tanke på det enorme oljeprisfallet", skriver SEB i oppdateringen.

Samtidig har økt geopolitisk spenning mellom Saudi-Arabia og Iran, mot normalt, ikke bidratt til høyere oljepriser. I stedet har frykten økt for at Saudi-Arabia vil øke produksjonen for å ramme Iran økonomisk, når sanksjonene mot landet ventelig opphører ved utgangen av mars.

Valutatrussel

De siste månedene har man også registrert en sterkere kobling mellom en svakere kinesisk valuta og lavere oljepris, påpeker SEB.

Med en stadig svakere renminbi blir den kinesiske importen av råolje dyrere, som truer med å dempe etterspørselen ytterligere og forverre det globale tilbuds- og etterspørselssituasjonen, advarer meglerhuset.

Flere meglerhus mener vi skal ned mot 20 dollar fatet før vi ser en stabilisering i oljemarkedet.

Les også: - Ikke lenge før det lyser et 20-tall på skjermen

Hint

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets nedjusterer onsdag sitt oljesyn.

Fra å ha spådd en pris på 55 dollar fatet i første kvartal, tror han nå på en oljepris på 38 dollar.

For andre kvartal er forventingen kuttet med ti dollar - fra 60 til 50 dollar fatet. Han venter imidlertid at de svake oljeprisene i begynnelsen av året, vil gi høyere priser i andre halvår. Totalt er snittanslaget hans for 2016 ned til 55 til 60 dollar fatet. For 2017 senker DNB prognosen fra 70 dollar fatet til 65 dollar fatet.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets nedjusterte sitt oljesyn i romjulen, til 49 fra 55 dollar fatet for 2016, stigende til 65 dollar fatet i 2017.

Les også: Nedjusterer oljeprisen fra 55 til 38 dollar i første kvartal

  - 20 dollar er et tall vi er nødt til å snakke om

Britisk storbank: – Oljeprisen kan falle til 10 dollar (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: Obama med stikk til Trump: Omtalt som hans beste tale noensinne
Obama med stikk til Trump
-Det er ikke å si det som det er. Det er bare galt. Det svekker vår anseelse i verdenssamfunnet og gjør det vanskeligere å oppnå våre mål. Det er et svik mot det vi står for som nasjon, sa Obama i sin syvende og siste «State of the Union»-tale.
00:41
Publisert: