Mens oljeprisen og Statoil-aksjen faller, iverksetter konsernledelsen i selskapet nye tiltak mot økte kostnader.

Nå retter nemlig Statoils konsernsjef Eldar Sætre pilen mot administrasjonskostnadene.

Sætre innfører lønnsfrys for ledere og fagpersoner utenfor avtaleverket i 2016.

Fagforeningsledelsen i YS i Statoil mener tiltaket er et signal om hva som kommer i det kommende lokale tariffoppgjøret.

Statoils konsernsjef Eldar Sætre.
Statoils konsernsjef Eldar Sætre.
 

 

«Sterkere selskap»

I en intern melding selskapet sendte onsdag morgen understrekes det at «lønnsfrys er et tiltak selskapet kan bruke for å styre deler av kostnadsbasisen for neste år. Det er derfor besluttet å fryse lønninger i 2016 for ledere, toppledere og ledende fagpersoner i Statoil asa».

Direktør for People & Leadership, Magne Hovden, understreker i meldingen at til tross for at selskapet har innført mange nødvendige endringer, er usikkerheten i bransjen vedvarende.

«Denne lønnsfrysen i 2016 vil støtte arbeidet vi har startet for å sikre at vi kommer ut av denne nedgangen som et sterkere selskap, som er enda bedre rustet for fremtiden», sier Hovden i meldingen.

«Et godt eksempel»

Hovedtillitsvalgt Bjørn Asle Teige i fagforeningen YS i Statoil er usikker på hvor mange ledere som får lønnsfrys.

– Dette er en avgjørelse konsernledelsen har tatt. Sannsynligvis vil ledelsen gå foran som et godt eksempel i en vanskelig periode. Man skulle også tro at det er et signal om hva ledelsen ønsker seg i resultat i det kommende lønnsoppgjøret for konsernets ansatte til våren, sier Teige.

Hovedteillitsvalgt Bjørn Asle Teige i Statoil i YS stiller spørsmål mener ilønnsfrysten for ledelsen er et signal hva ledelsen foerventer i årets lokale lønnsoppgjør.
Hovedteillitsvalgt Bjørn Asle Teige i Statoil i YS stiller spørsmål mener ilønnsfrysten for ledelsen er et signal hva ledelsen foerventer i årets lokale lønnsoppgjør. (Foto: Tommy Ellingsen)
 

Han reagerer på at det fortsatt er en gruppe i Statoil som ikke merker konsekvensene av markedsendringene.

– Det er eierne. Det er viktig at de også bidrar med kostnadskutt, sier Teige.

I henhold til styrets forslag, vil Statoil utbetale 23 milliarder i utbytte. For en måned siden anslo analytikerne at Statoil må låne rundt 50 milliarder kroner neste år hvis utbyttenivået skal opprettholdes. Da var oljeprisen flere dollar høyere enn idag.

«Ikke grunnlag å spekulere»

Informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Statoil understreker at lønnsfrys-tiltaket er nødvendig som følge av oljeprisfallet.

– Vi er inne i en omstilling og gjør et sett av flere tiltak for å få ned kostnadene som skal sørge for at vi kan være konkurransedyktige uansett prisnivå. Dette startet vi da oljeprisen var mye høyere enn det den er idag. Nå ser vi hvor viktig det var, sier Pedersen.

– Er dette et signal fra ledelsen at man forventer et nulloppgjør for de øvrige ansatte i Statoil?

– Det er ikke grunnlag å spekulere i det. Tariffavtalens bestemmelser gjelder.

– Hvor mange ansatte omfatter lønnsfrys-vedtaket?

– Har ikke noe tall på det, men det gjelder alle ledere på de øverste fire nivåene i konsernet – også mellomledere, sier Pedersen.

Statoil er i ferd med å iverksette en større nedbemanning med sluttpakke-tilbud til alle ansatte.

Mandag går søknadsfristen ut. Ledelsen håper å redusere antallet ansatte med 1500 i 2016.

Siden januar 2014 har Statoil redusert antall fast ansatte med 1700 og kuttet 1300 konsulenter.

– Ved utgangen av 2013 utgjorde bemanningen 25.500 årsverk i Statoil. Målet er en reduksjon i bemanningen på mellom 17 og 19 prosent fra utgangen av 2013, sier Pedersen.

Les også på DN.no onsdag:

LO splittes av pensjonsstrid

Spådde oljepris på 28 dollar fatet: Forutså oljeprisfallet

Mener sjokk brer seg raskere
Kriser og rystelser i en del av verden brer seg nå mye raskere gjennom hele verdensøkonomien enn før, mener Davos-veteran og DNB-sjef Rune Bjerke under den norske deltagermiddagen i alpebyen.
01:28
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.