Verdensbanken nedjusterer sitt prisanslag på Brent-olje til 37 dollar fatet i 2016 fra tidligere 51 dollar. Anslaget for 2017 er 48 dollar per fat.

Det fremgår Verdensbankens Commodity Markets Outlook lagt frem tirsdag, sammenlignet med tilsvarende rapport fra oktober.

Mindre gjeninnhenting

I 2016 venter Verdensbanken en gradvis gjeninnhenting i oljeprisen.

Gjeninnhentingen vil imidlertid bli mindre enn etter tilsvarende prisfall i 2008, 1998 og 1986, tror Verdensbanken.

- Lave priser på olje og råvarer vil trolig være med oss i en tid. Samtidig som vi ser muligheter for at råvareprisen kan øke noe de neste to årene, forblir det en betydelig nedsiderisiko, sier seniorøkonom og leder for rapporten John Baffes i en pressemelding.

Verdensbanken begrunner nedjusteringen med at Iran kom tidligere tilbake til markedet enn ventet, at amerikanske produsenter er mer motstandsdyktige på grunn av kostnadskutt og effektivitetsforbedringer, en mild vinter på den nordlige halvkule og svake vekstutsikter i fremvoksende økonomier.

Produksjonskutt

Verdensbanken ser flere grunner til at oljeprisen vil hente seg inn i 2016.

De viser til at det markerte fallet i begynnelsen av 2016 ikke virker å være berettiget ut fra fundamentale drivere for etterspørselen etter og tilbudet av olje, og vil delvis reverseres.

De venter også at produsenter med høye kostnader vil kutte produksjon, og at produksjonskuttene vil mer enn utligne ny kapasitet som kommer til.

Den siste faktoren de trekker frem som vil bidra til en gjeninnhenting i oljeprisen er økt etterspørsel.

Les også: Hansa og Heineken ut av Remas hyller

Ser ingen oljefremtid i nord

Professor om nytt skatteforslag: - Dette er nærmest som å fjerne formuesskatten

 

Se DNtv:

- Vi vil at Norge skal godta oss, ikke at Russland nekter å ta oss tilbake:

-Vi vil at Norge skal godta oss, ikke at Russland nekter å ta oss tilbake
Tamara fra Syria sitter nå på ankomstsenteret i Kirkenes med sine to sønner. Hun er redd for å bli sendt tilbake, for da kan sønnene hennes på 17 og 19 bli innkalt til militæret.
02:09
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.