I skrivende stund stiger prisen for nordsjøolje med levering i mars 5,28 prosent. Et fat handles for 33,48 dollar.

Vi må tilbake til 11. januar for å finne tilsvarende høy pris.

Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto mener bakgrunnen for oppturen er kraftig fall i destillatlagre på 4,1 millioner fat mot ventet fall på 1,9 millioner.

- Det har vært spekulasjoner om fremtidig knapphet på fysisk lagringskapasitet fordestillater med svært lav ledig lagringskapasitet i Europa og USA, sier han til DN.

Dette til tross for at EIA i november publiserte tall for lagringskapasiteten som tilsier fortsatt mer enn 30 prosent ledig destillatlagringskapasitet i USA - selv på dagens nivåer.

(Saken fortsetter under bildet)

Prisutvikling for nordsjøoljen Brent med levering i mars (1. posisjon).
Prisutvikling for nordsjøoljen Brent med levering i mars (1. posisjon). (Foto: INFRONT/Skjermdump)

Destillatlegrene inkluderer diesel og fyringsolje, noe som kan ha blitt påvirket av snøstormen Snowzilla. Men Omdal ser også en annen grunn til at markedet tolker destillattrekket positivt:

Stigende etterspørsel etter destillat kan tyde på økt industriaktivitet, ifølge analytikeren.

Oljeanalytiker Trond Omdal i meglerhuset Pareto.
Oljeanalytiker Trond Omdal i meglerhuset Pareto. (Foto: Marte Vike Arnesen)

- Industriproduksjonen i USA har falt kraftig de tre siste månedene. Det kan være et tegn på at aktiviteten nå tar seg opp sier, oljeanalytikeren.

Han legger til at oljeetterspørselen også har økt med over én million fat uke for uke.

Opec-samtaler

Nyhetstjenesten Bloomberg melder at russiske oljeselskaper er i samtaler med oljekartellet Opec om både oljeproduksjonsplaner, beskatning og raffinering.

Bakgrunnen skal være de ugunstig lave oljeprisene, melder den russiske energiministeren.

Omdal har imidlertid liten tro på at samtalene fører frem.

Han mener Opec-medlemmet Saudi-Arabia, som er verdens største oljeprodusent, ikke har noen grunn til å kutte i produksjonen med Irans oljeproduksjon på trappene.

Det kommer ikke til å skje noe der på en stund, mener han.

- De kommer til å vente tidligst neste OPEC møte I juni. Da ser de hvor mye produksjonen fra Iran har tatt seg opp etter sanksjonene, hvorvidt Irak greier å øke produksjonen ytterligere fra dagens rekordnivåer og hvor stor effekt ytterligere 20-25 prosent fall i globale oljeinvesteringer har på produksjonen utenfor OPEC - og spesielt på skiferoljeproduksjonen i USA som nå faller raskt, begrunner Omdal.

Økning i oljelagre

Onsdag viste statistikk fra Det amerikanske energidepartementets statistikkfløy, EIA at amerikanske råoljelagre steg med 8,4 millioner fat til 494,9 millioner fat i uken frem til 22.januar.

TDN Finans skriver at det var ventet en oppgang på 4,3 millioner fat, ifølge Bloomberg News.

Dagen før kom statistikk fra American Petroleum Institute (API) som indikerte at de amerikanske råoljelagrene ville være opp 11,4 millioner fat forrige uke, mens råoljelagrene i leveransepunktet Cushing, Oklahoma, var ned 0,7 millioner fat.

Dermed var kanskje ikke den rapporterte økningen i oljelagrene fra EIA like ille som fryktet.

Kronen styrkes

Samtidig med oppgangen i oljeprisen styrker den norske kronen seg mot både euro, amerikanske dollar og pund.

For en dollar må du i skrivende stund ut med 8,67 kroner, en euro koster 9,42 kroner og et pund handles i øyeblikket for 12,36 kroner.

De amerikanske børsene, som startet handelsdagen i negativt terreng onsdag, har snudd opp i takt med utviklingen i oljeprisen.

Teknobørsen Nasdaq er den eneste indeksen som fremdeles faller - trolig tynges den av Apple-aksjen som faller 4,53 prosent.

 

Les også: - Hurtigrutesjefen får seile sin egen sjø

Legemakt og penger

SEB med nye prognoser: Dette er kronen verdt om tre måneder

 

Se DNtv: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Biltest: - Hurra, hurra!

- Hurra, hurra!
Nå kommer Porsche 911 med turbo som standard. DN har kjørt den.
01:39
Publisert: