LONDON: Konsernsjef Eldar Sætre i Statoil la torsdag frem resultatet for fjerde kvartal 2015. Resultatet er betydelig svakere enn året før, og i Sætres presentasjon i den britiske hovedstaden viser han til at den lave oljeprisen tynger selskapet.

Selskapet tok nye nedskrivninger på netto 10 milliarder kroner i fjerde kvartal i fjor.

- Det er klart at det er en vanskelig situasjon. Men vi er nødt til å forholde oss til oljemarkedet, sier han til DN.

Siden nyttår har oljeprisen vært nede på nivåer vi sjelden har sett før, noe som har skapt stor uro i børsmarkeder verden over.

Sætre viser til at den lave oljeprisen ikke bare tynger Statoil, men også hele Norges økonomi.

- Det begynner å bli store virkninger for olje- og gassvirksomheten. Vi ser at det etter hvert begynner å forplante seg til andre deler av norsk økonomi, sier han.

- Godt fornøyd

Sætre legger ikke skjul på at det er krevende å være toppsjef i Norges største oljeselskap i disse tider.

- Jeg kunne ha sagt det er krevende og vanskelig, og gravd meg ned. Men det er ikke min måte å tenke på. Jeg synes det er en fantastisk mulighet å kunne ha et slikt ansvar, sier han.

- Det er få tidspunkter der man kan bety mer og utgjøre en forskjell. Jeg er godt fornøyd med at jeg kan vise at vi kan håndtere dette og gjøre alt jeg kan for å få det til, understreker Sætre.

Ifølge ham er det viktig at Statoil nå gjør de grepene selskapet kan gjøre. Torsdag  ble det kunngjort at selskapets forbedringsprogram skal trappes opp med 50 prosent til 2,5 milliarder dollar per år fra 2016. Samtidig ble det kjent at årlige besparelser var på 1,9 milliarder dollar ifjor, mot planlagte 1,7 milliarder.

- Vi må ta ansvar, vi er nødt til å gjennomføre kostnadsbesparelser. Det vil hjelpe norsk økonomi på sikt. Det setter i gang prosjekter, som vi ellers ikke ville kunne gjennomført, sier Sætre.

Utelukker ikke nye bemanningskutt

Statoil har siden oljesmellen ble et faktum annonsert store bemanningskutt som et ledd i effektiviseringsprogrammet. Like før jul ga selskapet tilbud om sluttpakke til alle sine ansatte. Sætre vil ikke si noe om hvordan responsen på tilbudet har vært blant de ansatte.

- Jeg kan ikke uttale meg spesifikt om det, vi er midt inne i en prosess, sier Sætre.

Statoil-sjefen kan ikke utelukke at det blir nye bemanningskutt i tiden fremover.

- Men det er ingen endringer i planene våre, i forhold til det vi har snakket om tidligere, sier han.

Selv mener han selskapet har fått til mye i en krevende tid.

- Det er ting vi skal dra nytte av i årevis fremover, understreker Sætre.

Statoil-aksjen stiger markert på Oslo Børs under selskapets kapitalmarkedsdag torsdag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg med på DN Investor.

​Les også på DN.no:

Tyskland vil gi 22 milliarder i Syria-bistand

Generalstreik lammer Hellas

Norsk bank har «kriselistet» fire rederier med 1,2 mrd i lån

Se DNTV: Derfor endrer Statoil utbyttestrategi

Derfor endrer Statoil utbyttestrategi.
Finansdirektør Hans Jakob Hegge håper aksjonærene heller kjøper rabatterte aksjer enn å ta ut kontantutbytte
03:22
Publisert: