Lav oljepris og et vanskelig marked førte til at Aker Solutions leverte et langt svakere resultat enn ventet, og foreslo blant annet å kutte utbyttet til null.

BAKGRUNN:

Aker Solutions har rundt 15.000 ansatte, og har vært gjennom store nedbemanninger den siste tiden.

Under kvartalspresentasjonen fredag, uttalte ledelsen gjentatte ganger at de ikke så indikasjoner på at det villekomme ytterligere kutt i selskapet. Selskapet spådde et «tøft» marked de neste 1-2 årene, og en gradvis oppgang etter det.

- Jeg vil ikke utelukke at de blir nødt til å kutte videre. Selskapet går ut fra at det kommer en oppgang i markedet. Hvis markedet fortsetter som det gjør, og utvikler seg i retningen analytikere flest tror kan de komme til å måtte kutte mer, sier analytiker Haakon Amundsen i ABG Sundal Collier til DN.

Analytiker Haakon Amundsen i ABG Sundal Collier.
Analytiker Haakon Amundsen i ABG Sundal Collier. (Foto: Fartein Rudjord)

- Det er mange om beinet og et ekstremt prispress. Det er åpenbart at selskapet må akseptere lavere priser og at marginene er på vei ned, selv om selskapet aggressivt kutter egne kostnader. 

På spørsmål om ytterligere nedbemanninger og kutt i selskapet svarte toppsjefen i Aker Solutions, Luis Araujo, følgende under kvartalspresentasjonen:

- Vi har forsøkt å tilpasse oss til markedsutsiktene for 2016. Det er vanskelig å garantere at det ikke vil bli flere kutt, sier han.

Selskapets finansdirektør, Svein Stoknes, legger til at det foreløpig ikke er noen indikasjoner på at det trengs flere kutt eller nedbemanninger i løpet av året.

- Bedre enn ventet

På tross av at Aker ikke infridde forventningene, har ikke aksjen fått noen særdeles hard medfart på børsen i dag.  I skrivende stund er aksen ned 0,8 prosent fredag.

Det lave resultatet kom som følge av høye restruktureringskostnader i selskapet. Dersom man justerer for disse kostnadene leverte selskapet bedre enn ventet, ifølge Amundsen. 

Aker Solutions hadde i fjerde kvartal 2015 engangskostnader på 636 millioner kroner. 373 millioner av disse er knyttet til restrukturering og kapasitetsreduksjon.

- De tar store restruktureringskostnader. Når du ser bort fra disse er inntjeningen bedre enn ventet. Driften er god og ordreinntaket er bra gitt det tøffe markedet. Både kontantstrømmen og balansen ved årsslutt er bedre enn ventet, sier Amundsen.

Hardere milliardforhandlinger

Oljeserviceselskapet Aker Solutions byr på kontrakter verdt omtrent 50 milliarder kroner, men under dagens kvartalspresentasjon melder selskapet om at forhandlingene er langt tøffere forhandlinger enn tidligere.

- Dette har alltid vært en bransje med høy konkurranse. Men nå er det mindre arbeid i markedet, og forhandlingssituasjonen er mer alvorlig enn den var for få år siden, sier toppsjefen i Aker Solutions, Luis Araujo, til DN.

- Hele bransjen leter etter lavere kostnader, og selvfølgelig må vi være med å konkurrere. Vi ser at vi fortsatt vinner kontrakter, som er viktig, sier Araujo.

Delte meninger om Aker Solutions

Meglerhusene og analytikerne er noe delt i tolkningen av Aker Solutions' rapport for fjerde kvartal 2015, ifølge en sammenstilling gjort av TDN Finans.

SEB mener fjerdekvartalsrapport totalt sett var bra, og at Aker Solutions virker å være godt forberedt for et tøft marked. Hovedbekymringen er ordreinngangen og lav kontraktsdekning for 2017.

Pareto Securities trekker frem at styret i Aker Solutions foreslår at det ikke utbetales utbytte for 2015, noe meglerhuset mener burde trigge en negativ kursreaksjon fredag. Meglerhuset venter kun å gjøre mindre endringer i sine estimater etter rapporten.

DNB Markets viser i sin oppdatering til «en kollaps» i inntjeningen i fjerde kvartal, samt at styret foreslår at det ikke betales utbytte for 2015. Meglerhuset viser til at justert ebitda var bedre enn ventet, men skriver at de ikke er villige til å justere for selskapets restruktureringskostnader.

«Noen investorer vil trolig fokusere på bedre enn ventet justert ebitda, men vi hevder at restruktureringskostnader er en konsekvens av for høye vekstforventninger og er en integrert del av å være i en syklisk bransje, og vi fokuserer på rapportert ebitda», skriver DNB Markets.

Handelsbanken Capital Markets viser til en sterk underliggende utvikling i fjerde kvartal, ordrereserven var som ventet, og meglerhuset ser ingen grunn til å øke 2017-estimatene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg markedet med DN Investor

Les også på DN.no:

Lønnskutt i Aker Solutions  

Dette blir Opels nye bestselger i Norge

NRK vil flytte

Ryanair kutter billettprisene - Norwegian vurderer å følge etter

Se DNTV: Telenor-sjefen: Jeg har fortsatt tillit

Telenor-sjefen: Jeg har fortsatt tillit
Telenors inntekter vokser, men en milliardnedskrivning i Danmark svekker resultatet i fjerde kvartal 2015.
02:47
Publisert: