- Jeg tror oljeprisen kommer til å være lav. Og jeg vet det ikke er et særlig godt budskap, men jeg er nødt til å være ærlig om det, sier senior oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

Denne uken gikk «International Petroleum Week» av stabelen i Englands hovedstad London. Saltvedt prioriterte imidlertid å bli i Norge denne uken for å reise rundt i landet og snakke med ansatte i olje- og oljeservice-sektoren.

Torsdag møtte hun en næringslivsforening bestående av ansatte i flere store bedrifter i Møre og Romsdal.

- Det skjer mye viktig her hjemme nå, så jeg prioriterte å være her, forklarer hun.

Få siste nytt om markedet i DN Investor.

Lys i tunnelen

Fremdeles er mange av oljebedriftene på Vestlandet inne i kutt- og oppsigelsesrunder.

Først mot slutten av året tror Saltvedt vi vil se lys i enden av tunnelen.

- Utover i 2016 vil bedriftene få bedre oversikt og kontroll ettersom mye av kostnadskuttene vil begynne å hjelpe, sier Saltvedt.

Selv om hun ikke venter at oljeprisene vil gå særlig mye opp fremover, mener hun oljeansatte har mangespennende muligheter fremfor seg.

- Det har vært en fantastisk vekst, utvikling og innovasjon innenfor oljevirksomheten i disse fylkene. De er veldig gode på mange ting, og det kan brukes innen mange andre områder, sier oljeanalytikeren.

Råvaresjef Bjarne Schieldrop i SEB Markets.
Råvaresjef Bjarne Schieldrop i SEB Markets. (Foto: SEB)

- Ikke over

Råvaresjef Bjarne Schieldrop i SEB mener omstillingsprosesser, lik den Norge nå befinner seg i, er normalt.

Han minner om at Norge fremdeles har mange år med oljeproduksjon foran seg.

- Det er ikke slik at man legger ned Nordsjøen over natten. Norge kommer til å produsere olje og gass i mange, mange tiår fremover, sier Schieldrop til DN.

Råvaresjefen forklarer at det fremdeles er et stykke igjen til arbeidsstokken i olje- eller andre oljeberørte sektorer er nede på samme nivå som tidligere.

- Nå er 11 prosent av arbeidsstokken i olje- eller andre oljeberørte sektorer. I år 2000 var dette tallet syv prosent, sier han. (Saken fortsetter under).

 

Schieldrop understreker at det ikke betyr at omstillingen er mindre smertefull.

-  Hvis du ser på enhver økonomi er det alltid en kontinuerlig omstillingsprosess. Det skjer i alle bransjer hele tiden. Det er ikke slik at Norge går dukken, forsikrer han.

Behov i oppdrettsnæring

Thina Saltvedt trekker frem behovet for havstrømsteknologi som et vekstområde.

Norsk fiskerinæring har opplevd et kraftig oppsving, blant annet som følge av en svakere krone den siste tiden.

Nå er neste steg for oppdrettsnæringen å flytte produksjonen til havs, mener blant annet Karl A. Almås, tidligere administrerende direktør, nå spesialrådgiver ved Sintef Fiskeri og havbruk.

- Oljeselskapene bruker mye havstrømsteknologi, og den teknologien brukes nå til å måle avstand. For oppdrettsnæringen som ønsker å flytte lenger til havs, kan denne teknologien gjøre bedre målinger for nettopp å kunne flytte disse, mener Saltvedt.

Leverer til flere

Bølgekraft er et annet felt oljeanalytikeren følger med spenning.

Denne uken ankom et splitter nytt bølgekraftverk Runde på Mjølstadneset på Sunnmøre, skriver Sunnmørsposten.

- Det er sannsynlig at produksjonen på sokkelen skal elektrifiseres for å møte miljøkrav. Med bølgekraft kan du få kraften fra områdene som plattformene ligger i. Vindkraft og bølgekraft er prosjekter som kommer nå, forklarer Saltvedt optimistisk.

Hun nevner også oljeserviceselskapet Aibel som opprinnelig har laget understell til oljeplattformer, og som nå også selger understell til vindfarmer.

I Trondheim har Selfa Arctic bygget Norges første fiskebåt med elmotor, som ifølge Teknisk Ukeblad sparer 70 prosent av drivstoffkostnadene.

- Finner oljesektoren trøst i dette?

- Ja! Nå har de ledig kapasitet, noe de ikke har hatt vært på lenge. Oljeserviceselskapene er mer fleksible fordi de kan bruke teknologien til andre ting også. Klarer de å finne nye industrier å levere til, bygger de en portefølje som ikke er fullt så avhengig av oljeindustrien.

Nordea-analytikeren mener også samarbeid mellom forskningsmiljøer og oljeindustrien kan være fruktbart.

 

Les også: Avkastning siden 19. juli 2007: 0,00 prosent

NATO rykker til Egeerhavet

- Man får nesten litt Lehman Brothers-følelsen

 

Se DNtv:

Canal Digital-sjefen bekrefter prisøkning:

Canal Digital-sjefen bekrefter prisøkning
Administrerende direktør Ragnar Kårhus vil ikke si noe om hvor mye eller når.
01:54
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.