– Solenergi er i siget, og det er fenomenalt å være i solindustribransjen akkurat nå, sa Alf Bjørseth til Dagens Næringsliv i januar ifjor.

Regnskapet for et av hans solenergiselskaper, Norsun i Årdal, viser at Bjørseth har fått rett. Etter årevis med store underskudd, viser fjorårsregnskapet overskudd på 19,8 millioner kroner.

Halv milliard borte

De to foregående årene, 2014 og 2013, er underskuddene tilsammen på vel 250 millioner kroner.

Alf Bjørseth er gjennom selskapet Scatec as sammen med Arendal Fossekompani største aksjonær i Norsun med 12,5 prosent av aksjene i selskapet.

Bjørseth var med på å grunnlegge solenergieventyret Rec, og solgte seg i 2006 ut med en gevinst på rundt 900 millioner kroner. Storparten av pengene puttet han i solenergiprodusenten Scatec Solar.

Over en halv milliard av disse pengene skal ha forsvunnet på veien for selskapet, som blant annet har store anlegg i Sør-Afrika og Rwanda. Bjørseth har hele tiden uttrykt klokkertro på at norsk solindustri er på vei inn i en ny storhetstid.

– I en solidustri som opplver svært pressede marginer, er vi tilfredse med resultatene vi oppnådde i 2015, sier Norsuns administrerende direktør Bjørn Olav Brelin i en pressemelding.

God start

Det er full kapasitetsutnyttelse sammen med betydelige kostnadsreduksjoner, mer effektiv drift og svekket kronekurs som, ifølge pressemeldingen, har snudd resultatet til pluss. Ifølge selskapet har det globale markedet vokst med 23 prosent fra 2014 til 2015.

– Inngangen på året har vært god, og vi planlegger med full utnyttelse av kapasiteten også i 2016, sier Brelin i meldingen.

Les også: Hundrevis vil være med på norsk solcellesatsing

Spetalen gruser Ulltveit-Moe

80 nye arbeidsplasser på Herøya

Følg markedene på DN Investor

 

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.