Oljeprisen har steget rundt ti dollar fatet siden midten av februar i år.

Mandag morgen ble nordsjøolje (Brent 1. posisjon) handlet til 39,50 dollar fatet. Dette er det høyeste nivået så langt i år.

Både er finansielle og fundamentale forhold har bidratt til å drive oljeprisen oppover de siste ukene, påpeker oljeanalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea Markets.

Hun venter riktignok ingen ny, skarp oppgang før i andre halvdel av 2016.

- Vil sprette

- Vi venter at prisene vil sprette opp utover høsten på forventninger om at markedet skal bli strammere. Prisene starter gjerne å bevege seg et halvt år i forkant av at man ser det fysiske markedet bevege seg.

- Vi venter at det blir et stort byks og at vi når i hvert fall 50 dollar fatet i gjennomsnitt i siste kvartal i år. Så vil det roe seg mer utover neste år, sier Saltvedt.

Hun peker på at priser i området mellom 55 til 60 dollar fatet vil få mange skiferprodusenter tilbake på banen.

- Det vil legge lokk på prisene over en litt lengre periode, sier Saltvedt.

Flere forklaringer

Oljeanalytikeren ramser opp flere forklaringer bak den siste prisoppgangen:

  • Den faktiske produksjonen av skiferolje i USA har falt brattere siden nyttår
  • Nedgangen i antall aktive rigger i USA har akselerert
  • Opec-produksjonen dabbet litt av forrige måned
  • Færre "shortposisjoner" og oppgang i posisjoner der det veddes på oppgang i oljeprisen
  • Volatilitetsindeksen OVX, som måler svingningene i oljemarkedet, har falt markert tilbake. Dette kan indikere økt risikoappetitt
  • Forventninger om produksjonsfrys i Russland og flere av Opec-landene øker i forkant av toppmøtet som er planlagt senere denne måneden

- Oppturen bygger mye på finansielle forhold, men også på faktiske forhold, som at man ser at USA faktisk faller, sier Saltvedt.

I motsatt retning trekker blant annet opphevingen av sanksjonene mot Iran. Landet planlegger å øke eksporten til to millioner fat per dag «innen kort tid», ifølge myndighetene.

Saltvedt peker på at Iran innledningsvis har hatt utfordringer med å få ut olje til eksport. Hun venter at Iran vil bidra til å øke produksjonen med rundt 600.000 fat per dag i år. Dette vil i stor grad veie opp for produksjonsnedgangen i USA, understreker oljeanalytikeren.

Rally kan forsinke rebalansering

Råvareanalytikerne i Barclays understreker i en ny rapport at de spekulative posisjonene i oljemarkedet er blitt mer optimistiske de siste ukene. Bakgrunnen er nyheter om kutt i driftsinvesteringene hos oljeselskapene, stadig snakk om produksjonsfrys og delvis positive økonomiske nøkkeltall.

Analytikerne advarer mot å rette oppmerksomheten i for stor grad mot overskriftene - og å ikke ta hensyn til fundamentale forhold. Det kan føre til en reprise av oljeprisrallyet vi så i andre kvartal ifjor, mener de.

Barclays-analytikerne mener fjorårets rally skjedde på bakgrunn av en feil oppfatning om at amerikansk oljeproduksjon var tett knyttet til den forutgående nedgangen i riggtellingen.

- En reprise vil trolig forlenge den allerede forsinkede rebalanseringsprosessen, skriver råvareanalytikerne i en oppdatering fra Barclays mandag.

I tillegg er det en risiko for at investorer trekker optimistiske veddemål dersom makroutsiktene og oljeetterspørselen blir svakere enn ventet, påpeker de.

Saken fortsetter under

- Skaper optimisme

Saltvedt i Nordea Markets tror oljeprisen i det helt korte bildet vil bli påvirket av utsiktene til produksjonsfrys hos noen av verdens største oljeeksportører i forbindelse med oljetoppmøtet mot slutten av måneden.

- For øyeblikket bygger det seg opp forventninger rundt møtet. Frem til det skaper det i hvert fall optimisme, sier Saltvedt.

- Bare det at man er villige til å ta et tak nå - og at man får et samarbeid mellom Saudi-Arabia og Russland, noe man ikke har hatt på mange år - gir et signal til markedet. Da får man selvfølgelig en del kjøpere tilbake til markedet, sier Saltvedt.

Oljeprisen faller noe tilbake utover formiddagen mandag. I skrivende stund er prisen 39,12 dollar fatet.

Oljeprisen lå på rundt 115 dollar fatet, før den begynte å falle på sensommeren i 2014.

Følg markedet på DN Investor

Les også: Riggeier vurderer rettssak mot Statoil

Norge får skryt og høyeste kredittvurdering

Frykter Statoil vurderer masseutflytting

Britiske oljeprodusenter diskuterer samarbeid

Se DNtv: Selger blåbærteknologi for over en halv millard til tyske kjøpere
For 15 år siden starte Sjur Svaboe selskapet Medpalett.
Torsdag ble blåbær-selskapet solgt for en halv milliard kroner.
01:53
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.