– Vi får ikke gjort mye med oljeprisen. Vi har et tilbudssidesjokk, det er for mye olje i verdensmarkedet. Men hele næringen har tatt fatt i den andre utfordringen vi har hatt, nemlig kostnadsnivået, sa Solberg da hun talte på bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass' årskonferanse i Oslo torsdag.

– Det er gjort mye bra, men det må fortsatt forenkles og avbyråkratiseres, la hun til.

Solberg viste til at norsk petroleumsnæring kommer til å være en helt sentral del av norsk økonomi i lang tid fremover.

– Oljeeventyret er ikke slutt. Det vil fortsette i mange tiår fremover, sa hun.

– Men selv om dette er en næring der det har gått opp og ned, kan vi ikke forvente at det går så langt opp igjen som vi har sett i de årene vi har bak oss.

Stabile rammevilkår

Flere partier på Stortinget mener den norske oljenæringen nyter godt av for gode statlige ordninger og krever at næringen må bygges ned av klimahensyn.

– Oljebransjen må bruke årskonferansen på å forberede seg på en fremtid uten oljesubsidier. Tiden er overmoden for å flytte fossilsubsidiene til grønne næringer, sier Miljøpartiet De Grønnes stortingsrepresentant Rasmus Hansson til NTB.

Solberg understreker at hun vil føre en «langsiktig og stabil petroleumspolitikk» ved at myndighetene vil støtte teknologi og forskning og tildele attraktive letearealer. Hun viste til 23. konsesjonsrunde.

– Dette er attraktive og spennende, men også teknologikrevende prosjekter for fremtiden, sa Solberg.

– Når vi ser hva vi har klart å løse i de 50 årene vi har bak oss, er jeg helt sikker på at olje- og gassnæringen kommer til å løse de utfordringene som ligger foran oss.

Også Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre talte på konferansen. Han viste til at partiets oljepolitikk er basert på økt utvinning, mer leting og åpning av nye områder.

– 50.000 jobber forsvinner

Ifølge en ny rapport som Norsk olje og gass kunngjorde i forbindelse med årskonferansen, kommer oppturen etter oljekrisen først i 2018. Fram til da skal 50.000 jobber bort.

Forutsatt at oljeprisen snur i 2017, vil antall tilgjengelige oljejobber øke igjen med 22.000 fram mot 2020, ifølge rapporten.

– Rapporten viser at det kommer til å være et betydelig behov for rekruttering i 2019– 2020. Det er en hyggelig beskjed å kunne gi, sier administrerende direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass til Dagens Næringsliv.

Innen den tid vil 50.000 norske oljejobber være borte, ifølge rapporten, som forskningsstiftelsen Iris har utarbeidet for organisasjonen.

38.000 av dem har forsvunnet allerede, mens 12.000 flere arbeidsplasser er ventet å forsvinne i 2016 og 2017. (©NTB)

Les også:

Matvareprisene sender KPI oppover

Oljefondet ut av 54 kullselskaper

Facebook kjøper Snapchat-konkurrent

 

Se på DNtv: Langt frem for sjøens Tesla

Langt frem for sjøens Tesla
Designer Bård Eker har i flere tiår jobbet med utvikling av fremtidens båter. Han mener båtbransjen trenger en nytenkende gründer som Teslas Elon Musk og sier det er et problem at dagens båter skapes med gammel teknologi og tenkemåte.
04:53
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.