– Det er helt fantastisk. Det er slik at du klyper deg litt i armen hver dag når du ser hva som skjer i markedet der ute.

Halle Aslaksen i oljeteknologiselskapet TCO har en annen hverdag enn kolleger i bransjen. Det lille teknologiselskapet utenfor Bergen vokser kraftig til tross for elendige tider ellers i bransjen.

– Vi er litt heldige som er i det markedssegmentet vi er. Vi driver innenfor komplettering som hittil ikke er like hardt rammet som andre segmenter i næringen, sier Aslaksen.

TCO har utviklet en glassplugg som brukes nede i en oljebrønn for å sikre brønnen. Når brønnen skal settes i produksjon fjernes glasspluggen ved hjelp av trykkbølger istedenfor å fysisk trekke ut en plugg. Slik spares mellom ett til tre riggdøgn. En offshorerigg koster i dag rundt 250.000 dollar dagen å leie.

Vokser kraftig

Regnskapet for fjoråret er ennå ikke klart, men omsetningen endte på 327 millioner kroner, opp fra 237 millioner kroner i 2014. Og mens andre oljeserviceselskaper kutter i bemanningen og forbereder seg for tøffe tider, budsjetterer Aslaksen og TCO med vekst på 25 prosent i år. Selskapet er godt hjulpet av den amerikanske skiferoljerevolusjonen.

– Vi satset i Nord-Amerika, både på land og offshore. Vi begynner å få innpass på landmarkedet i USA og det vokser veldig raskt, sier Aslaksen.

Nei til salg

Veksten til selskapet legges merke til. Det er bare måneder siden selskapets styre behandlet et bud som priset selskapet til 450 millioner kroner. Men selskapets hovedaksjonær Fritz Rieber sa nei til budet. Rieber kontrollerte gjennom Atlantis Vest rundt 55 prosent av aksjene i selskapet. Istedenfor salg, kjøpte Rieber seg opp til 95 prosent av aksjene gjennom en transaksjon som priset selskapet til 350 millioner kroner.

Halle Aslaksen, sjef i TCO. Foto:
Halle Aslaksen, sjef i TCO. Foto: (Foto: Eivind Senneset)
– Eieren har sagt nei til gode bud. Vi har visjon om å vokse dette mye, mye større, sier Aslaksen.

– Hvor er selskapet om fem år?

– Da er vi et milliardkonsern, sier Aslaksen.

Milliarden skal nås gjennom organisk vekst. I tillegg vurderer selskapet en rekke oppkjøp.

– Vi ser på mulige oppkjøp. Vi behøver å utvide vår produktlinje i USA, sier Aslaksen.

Ikke bare må Aslaksen ha flere produkter. Han er heller ikke fornøyd med marginene.

– Som teknologiselskap bør vi tjene mellom 15 og 20 prosent, sier Aslaksen som i 2014 hadde driftsmarginer rundt ti prosent.

Ifjor ansatte selskapet ti nye og har i dag 140 ansatte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen.