Dersom det ikke åpnes for petroleumsvirksomhet i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja ganske snart, kommer Statoils produksjon til å falle etter 2025, ifølge direktør for utvikling og produksjon i Norge Arne Sigve Nylund.

Nylund sier til Stavanger Aftenblad tirsdag at han helst skulle sett at det ble satt i gang en konsekvensutredning nå.

- I gjennomsnitt tar det ti år fra en åpning til du får produksjon i et nytt område. Det hjelper om vi får en samling om en åpning i 2017, men vi ønsker uansett at det startes med kunnskapsinnhenting og konsekvensutredning så snart som mulig, sier Nylund.

Må maksimere hvert felt

Nylund tror det er mulig å opprettholde dagens produksjonsnivå med lønnsomhet fram til 2030 og videre hvis selskapet maksimerer verdien på hvert enkelt felt og gjennomfører prosjekter på en mest mulig effektiv.

Selskapet trenger imidlertid også nye arealer for å få til dette. Og det er havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen, i tillegg til Barentshavet, som fremstår som mest lovende.

- Vi har prosjekttilfangst frem til 2022. Vi kan maksimere verdien på allerede eksisterende felt, og vi kan drive gjennom de store prosjektene. Men dersom vi ikke får tilgang til nye arealer, vil både aktivitetsnivå og produksjon begynne å falle etter 2025, sier Nylund.

  Har vært offensive

For selv om det i 2016 vil bli tildelt lisenser i helt nye områder på norsk sokkel for første gang på over 20 år i Barentshavet sørøst gjennom den 23. konsesjonsrunden, vet vi i dag ikke om det vil tette gapet mellom det som produseres og tilgang på nye ressurser etter 2025, ifølge Nylund.

- Vi er svært offensive i 23. konsesjonsrunde, og vi er klare til å satse for fullt i Barentshavet. Men Lofoten, Vesterålen og Senja er også en viktig del av ligningen dersom vi ikke skal få et for stort bortfall av produksjonen etter 2025, og spesielt etter 2030, sier Nylund til avisen.

Les også: Mange tusen oljearbeidere varsler streik i Kuwait

DN Ekspress: Pangstart i forsikring

Asia i dag: «Verdens viktigste marked» snur  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.