Siden oljeprisen bunnet ut i 27 dollar fatet i januar, har det i hovedsak vært to faktorer som har drevet oljeprisen opp til dagens nivå på omtrent 43 dollar fatet: mulighetene for frys i produksjon, og lavere oljeproduksjon utenfor Opec, særlig fra USA.

Forhandlingene om en frysavtale kollapset under oljetoppmøtet i Qatars hovedstad Doha forrige helg, men oljeprisen har ikke latt seg nevneverdig påvirke.

- Det vi kan lese ut fra oljemarkedet etter Doha-møtet var at oljeprisoppgangen vi har sett siden januar i hovedsak har kommet på grunn av lavere oljeproduksjon i USA, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til DN.  Det er også dette hun tror vil påvirke oljeprisen fremover.

Etter et umiddelbart fall på omtrent to dollar fatet mandag, har oljeprisen hentet seg tilbake til over 43 dollar fatet, høyere enn da markedene stengte fredag.

Tror bunnen er nådd

Saltvedt holder fast ved sine prognoser, som tilsier at oljeprisen har nådd bunnen. Men hun trekker likevel frem to risikoer for at oljeprisen skal falle.

- Nedsiderisikoen for oljeprisen nå er usikkerhet i globale finansmarkeder og om det kommer en ny runde priskrig blant de største oljeprodusentene, sier hun.

Thina M. Saltvedt, senior oljeanalytiker i Nordea. Foto:
Thina M. Saltvedt, senior oljeanalytiker i Nordea. Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)

Siden oljeprisfallet i 2014 har en rekke oljeeksportører, deriblant Russland, Iran og Saudi-Arabia kuttet sine oljepriser til strategisk viktige markeder for å unngå å tape markedsandeler. Det er denne priskrigen Saltvedt refererer til.

Hun trekker frem en mulig hard landing i Kina og «Brexit» som mulige usikkerhetsmomenter i globale finansmarkeder.

- Det er også fryktelig vanskelig å lese hva de ulike aktørene vil, sier Saltvedt.

Lite streik-effekt

Denne uken har også en oljestreik i Kuwait ligget an til å påvirke oljeprisen. Selv om streiken, som reduserte oljeproduksjonen i Kuwait med over to millioner fat per dag, ble avsluttet førte ikke den til noen oljedramatikk.

«Oljeprisen holder seg fortsatt godt oppe, selv om streiken som rammet produksjonen i Kuwait ble avsluttet», skriver DNB Markets i sin morgenrapport onsdag. DNB Markets hadde tidligere anslått at streiken kunne presse oljeprisen opp.

I kjølvannet av Doha-kollapsen har en rekke ulike syn på oljeprisutsiktene kommet frem.

Ser fall

Administrerende direktør David Knapp i Energy Intelligence tror oljeprisen vil falle når markedet tar inn over seg at oljeproduksjonen utenfor Opec ikke vil falle så mye som ventet og at Saudi-Arabias intensjon er å øke produksjonen.

- Jeg tror at folk vil komme over at Doha ikke ble noe av og at vi kan være nede på 20-tallet igjen for WTI innen juli, før vi ser en oppgang igjen i september. Brent vil holde seg akkurat over 30 dollar, sier han til TDN Finans under et foredrag i regi av International Association of Energy Economists (IAEE)​ og Norsk Petroleumsforening tirsdag.

- Kuwait er ikke akkurat en spesielt stor leverandør av olje, så en streik der skulle ikke bety så veldig mye. Folk vet ikke helt hva som driver markedet, så man har en tendens til å henge seg opp i småting, sier Bjørnebye til TDN Finans.

Ser ingen oppside

På lengre sikt mener meglersjef Knut Bjørnebye i Integr8 Fuels det er vanskelig å se særlig oppside for oljeprisen.

- Hvis oljeprisene går opp, skrur vel bare produsentene i USA på kranene igjen. Samtidig sier Russland at de vil øke produksjonen, selv om det ikke er sikkert at de klarer det. Det kan dessuten neppe bli mer uro i Midtøsten enn det er nå, så det kan nok ikke drive prisen oppover, sier han til TDN Finans.

Han ser heller ikke for seg at oljemarkedet kan komme i balanse i 2016. Han viser til at det nå produseres altfor mye olje på verdensbasis.

Saltvedt tror på sin side oljeprisen skal videre opp ettersom oljemarkedet blir strammere, og tror oljeprisen skal opp i 60 dollar fatet før amerikanske skiferprodusenter begynner å øke produksjonen.

Hold deg oppdatert på oljepris og aksjemarkedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Kronen slår kraftig tilbake

Asia i dag: Ny smell i Kina? Økende risiko for mislighold  

Bergens-reder tapte over en halv mill. om dagen i fem år. Nå er det «all time high»

Marerittet fortsetter for Elizabeth Holmes  

Elizabeth Holmes (32) kan bli utestengt i to år  

- Når jeg forteller at jeg har 18 ansatte og 80 millioner i omsetning endrer de oppfatning

Har du fått med deg denne? 
Vi har én ting å utsette på denne bilen
BMWs folkelige ladbare hybrid er her endelig, og den er et særdeles gunstig kjøp.
02:14
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»: - Når prisen er høy, så skal alle investere og de betaler hva som helst. Når prisen faller, vil ingen investere.

&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;em&gt;DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg &lt;a href="https://www.dn.no/kundeservice/min-side#nyhetsbrev"&gt;her&lt;/a&gt;.&lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt; &lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="fbfeed"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Oljepris" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Thina_M._Saltvedt" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Doha" relevance="1.0"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.