Bakgrunnen for torsdagens videre oppgang er at mange markedsaktører er mer optimistiske med tanke på at tilbudsoverskuddet på olje vil bli svekket, skriver The Wall Street Journal.

Avisen kommenterer at den amerikanske referanseoljen WTI for første gang siden november omsettes for over 46 dollar pr fat, noe som igjen presser analytikere som gjentatte ganger har varslet om ventet prisnedgang.

Tilbake til november-nivå

Kontrakter i WTI og i nordsjøoljen Brent sluttet torsdag på sine høyeste nivåer siden 4. november i fjor.

Oppgangen i WTI har vært på 76 prosent siden den nådde et nesten 13-års bunnivå 11. februar. Investorer vedder på at dette var et bunnivå, og at det vil komme ytterligere oppgang.

Deres tanke er at store kostnadskutt i oljesektoren og svekket boreaktivitet ganske raskt vil kunne snu markedet fra tilbudsoverskudd til balanse, eller til og med knapphet, skriver WSJ.

- For tradere er det blitt ikke et spørsmål om det vil, det er et spørsmål om når. De blir stadig sikrere på at amerikansk oljeproduksjon vil fortsette å falle, sier Peter Donovan, megler i Liquidity Energy i New York, til avisen.

Oljeprisene steg på liknende måte våren 2015, etterfulgt av en krasjlanding i juli. Dette vil kunne gjenta seg i år, ettersom tilbudsoverskuddet ligger på rundt 1 million fat olje pr dag, sier Bart Melek, leder for råvarestrategi i TD Securities i Toronto.

Premien stiger

Differansen mellom kontrakter i nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI har det seneste døgnet steget med 32 cent, slik at Brent-premien fredag morgen er på 2,11 dollar per fat.

WTI 1. posisjon, som er juni-kontrakten, noteres til 46,04 dollar pr fat fredag morgen, opp 1 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 71 cent til 46,03 dollar pr fat.

Da Oslo Børs stengte torsdag, lå WTI-prisen på rundt 45,40 dollar per fat.

Brent 1. posisjon, som er juni-kontrakten, handles for 48,15 dollar per fat fredag morgen, opp 1 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 96 cent til 48,14 dollar per fat.

Brent-kontrakten lå på om lag 47,50 dollar per fat da Oslo Børs stengte torsdag.

Brent spot for umiddelbar levering noteres til 47,72 dollar per fat, opp 7 cent fra torsdag, da prisen ble styrket med 42 cent til 47,65 dollar per fat.

Følg markedet på DN Investor

Les også: - Ingen Telenor-ansatte har vært delaktig i korrupsjon

Halverte marginer for Røkkes oljeselskap

Se DNtv:

Årets mest eksklusive cabriolet
I Mercedes-AMG S 63 cabriolet får du en voldsom motor med voldsom lyd til en voldsom pris.
02:04
Publisert:

Slik blir den nye terminalen på Gardermoen
Om et år kan du ankomme nye terminal nord på Gardermoen. Bygget preges av moderne arkitektur og nye tanker for hvordan samme terminalbygg kan brukes for både innenlands- og utenlandspassasjerer.
01:51
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.