Det var et helikopter av typen Eurocopter 225 Super Puma (EEC225LP) som forulykket utenfor Bergen fredag.

"Statoil har satt alle trafikkhelikoptere av tilsvarende type midlertidig på bakken", heter det i en melding fra Statoil fredag.

Faksimile av det forulykkede helikopterets flyrute fredag: Flightradar.com/Google.
Faksimile av det forulykkede helikopterets flyrute fredag: Flightradar.com/Google.

CHC Helikopter Service bekrefter overfor Dagens Næringsliv at det er ett av deres helikoptre som er involvert i ulykken.

- Vi bekrefter at ett av deres helikoptre har vært involvert i en ulykke, sier CHCs pressekontakt Claus Sonberg til DN.

Utsatt type

CHC satt samtlige av selskapets Super Puma-helikoptre på bakken etter at et Eurocopter AS322L2 Super Puma styrtet i sjøen utenfor Shetland i 2013. Fire av de totalt 18 ombord omkom.

I 2009 var det flere alvorlige helikopterulykker i petroleumsvirksomheten i Europa. 1. april omkom 16 personer da en Super Puma maskin styrtet utenfor Skottland.

Den 18. februar gjennomførte flyverne på en Super Puma en kontrollert nødlanding i havet utenfor Skottland. I Norge ble det gjennomført en kontrollert nødlanding med en Sikorsky i Nordsjøen den 8. april det året.

Europeiske myndigheter krevde da også full gjennomgang av Super Puma-helikoptrene.

13 forulykkede

Statoil fikk melding om ulykken kl 12.30 fredag, opplyser selskapet.

Helikopteret med en besetning på to personer var ventet å ankomme heliporten på Flesland utenfor Bergen fra Gullfaks B klokken 12.08, ifølge heliportens nettsider.

"Totalt 13 personer var om bord på helikopteret", skriver Statoil.

Stor trafikk

Helikoptertrafikken til og fra rigger og faste installasjoner på sokkelen har stort omfang

Fra januar til og med mars ble det ifølge Avinor fraktet  123.555 passasjerer i til sammen 9300 flybevegelser. Stavanger/ Sola var størst med vel 3700 av disse, Bergen/ Flesland  fulgte med vel 3100 helikopterturer inn og ut.

Eksempelvis hadde  den store operatøren CHC Helicopter 13  forhåndsplanlagte avganger ut og 14 inn til Flesland denne fredagen.

I hele 2015 var passasjertallet i offshore-helikoptertrafikken 623.555 personer.

"Redningsarbeidet ledes og koordineres av Hovedredningssentralen, og Statoil bidrar med ressurser", opplyser Statoil i en melding.

Bakgrunn: Helikopterstyrt utenfor Bergen

- Helikopterstyrt ser ikke godt ut

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.