Saken er oppdatert.

Det hardner til mellom den franske regjeringen og fagbevegelsen i konflikten om en ny fransk arbeidslivsreform.

Tirsdag morgen tok fransk politi i bruk tåregass mot streikende arbeidere for å få slutt på en blokade ved et oljeraffineri og et bensinlager utenfor Marseille. Blokaden gjelder en rekke anlegg over hele landet, noe som har ført til bensinmangel ved hundrevis av bensinstasjoner. Tirsdag ble det meldt at 20 prosent av landets bensinstasjoner enten har gått tomme for bensin, eller de har svært lite igjen.

Total vurderer flytting

Fem av raffineriene drives av det franske oljeselskapet Total, og tirsdag varslet Totals toppsjef, Patrick Pouyanne, at selskapet vil ta en seriøs gjennomgang av sine franske investeringer i forbindelse med et omstillingsprogram.

Mens statsminister Manuel Valls har erklært anlegget ved Fos-sur-Mer utenfor Marseille for «befridd», retter medlemmer av fagorganisasjonen CGT kraftig kritikk mot politiets maktbruk. Politiet begrunner bruken av tåregass med at arbeidere kastet gjenstander mot politiet og satte fyr på dekk og trepaller.

Løsere rammer

Blokadene er en del av protestene mot regjeringens arbeidslivsreform, som blant annet innebærer at arbeidsgivere og arbeidstakere kan forhandle seg fram til en arbeidstid på opptil 46 timer i uka. Det blir dessuten lettere å kutte ansattes lønn, i tillegg til at oppsigelsesvernet blir dårligere. Arbeidsgiver får også større rom til å forhandle fram avtaler om ferier og fødselspermisjoner, ordninger som i dag er strengt regulert.

Sosialistregjeringen mener reformen er nødvendig for å få fart på økonomien og få bukt med arbeidsledigheten, mens fagbevegelsen er svært kritisk til at rettigheter som det har tatt mange år å bygge opp, forsvinner med et pennestrøk.

Reformen har allerede ført til flere generalstreiker og protestmarsjer i byer over hele Frankrike. (©NTB)

Følg markedet på DN Investor

Les også: 
Asia i dag: Ny amerikansk Vietnam-invasjon

Norwegian-rettssak gjelder hele arbeidslivet, mener Parat

Godsavtale skal flytte 300.000 trailere bort fra veien (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
Fire kule ting med Jaguars suv
Jaguars første suv, F-Pace, har en rekke positive egenskaper. Her er fire av dem.
01:36
Publisert: