For første gang i år har oljeprisen nådd 50 dollar fatet.

Råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop peker på uro på tilbudssiden som en viktig grunn til oljeprisoppgangen torsdag.

Nigeria har sett sin produksjon falle ned mot 1,1 millioner fat etter stadig flere terrorangrep mot landets oljeproduksjon, Canada er fortsatt lammet av skogbrannene og oljeproduksjon i USA fortsetter en nedadgående trend.

- Nigeria er helt klart mest dramatisk, sier analysesjefen til DN.

Råoljelagrene i USA falt også mer enn ventet onsdag. Offisielle amerikanske statistikker viste at oljelagrene falt med 4,2 millioner fat i uken frem til 20. mai. Det var forventet at oljelagrene ville falle med 2,5 millioner fat, ifølge Reuters.

- Amerikanske lagertall er mer enn unnskyldning enn en hovedgrunn, sier Schieldrop.

Snart 60 dollar

Bortfallet i Nigeria og Canada kan være midlertidige effekter, men analysesjefen ser flere grunner til at oljeprisoppgangen vil vedvare. Blant annet at prisen på olje for levering lengre tid fremover har økt mer enn de kortsiktige kontraktene.

- De lange kontraktene har gått mer opp enn de korte. Hvis det bare var midlertidige effekter ville de korte kontraktene gått opp, sier Schieldrop.

Han er «helt sikker» på en oljepris over 60 dollar fatet i løpet av året.

- Jeg tror det vil skje før juli er omme fordi et markant nedtrekk i råoljelagrene vil sammenfalle med raffinerier i Aasia som kommer tilbake og øker kjøp av råolje, sier han.

Oljeraffinerier produserer oljeprodukter som bensin og diesel av råolje. Flere asiatiske raffinerier har ifølge Schieldrop sett betydelig driftsstans den siste tiden, men er ventet å komme tilbake i drift innen kort tid etter at vedlikeholdsprosjekter gjennomføres.

I tillegg tror han Nigerias problemer vil vedvare, og bidra til å presse ned den samlede produksjonen i oljekartellet Opec.

- Politisk og sosial uro i Nigeria vil vedvare. På tross av at Iran har økt produksjonen, er OPEC-produksjon ned så langt i år, selv om det var ventet en økning i år, sier Schieldrop.

Humpete vei

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea tror også oljeprisen skal opp fremover, men ser flere usikkerhetsmomenter for oljeprisoppgangen.

- Nå kommer Canada-produksjonen snart tilbake, det er stor usikkerhet i Venezuela og om den økonomiske situasjonen i Saudi-Arabia. I tillegg skal vi ha et Opec-møte snart. De har klart å overraske oss før, sier Saltvedt.

Men analytikeren har ståltro på at oljeprisen skal opp i løpet av året.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets. Foto:
Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets. Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)

- Når oljeprisen gikk over 50 dollar i dag morges forsterker det trenden vi har sett med fallende USA-produksjon, sier hun.

Kraftig økende oljeproduksjon i USA bidro til oljeoverskuddet som førte til at oljeprisen kollapset etter sommeren 2014.

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Asia i dag: Alibaba under etterforskning

Ingen streik i staten

Usikker på om det er lov å gjøre feil dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:
Episode 1: Sunniva på vei mot Norseman
Sunniva (35) har et helt spesielt mål når hun skal delta i Norseman for første gang
02:05
Publisert:

Dette er alt som er igjen etter angrepet mot Taliban-lederen
Afghanske myndigheter bekreftet søndag at Taliban-leder mulla Akhtar Mansour er død. Angrepet vil trolig gjøre det vanskelig å få i gang fredssamtaler med opprørsbevegelsen. USAs utenriksminister John Kerry, forsvarer angrepet.
00:49
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Vil én avgift snu opp ned på norsk flytrafikk til utlandet? Kan Martin Kolbergs engasjement dra ned prisen på Telenor og andre statseide selskaper? Og bør laksefesten på børsen bety mer oppdrett i norske fjorder?

 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.