Presisering: Shaked Syed sendte har sendt ut en presisering etter sin første analyse etter tallene torsdag. Syed og Norges Bank har ikke fulgt den samme metodikken for å komme frem til prosentfallet for 2017, slik at man ikke kan sammenligne Syeds -18,7 prosent med Norges Banks -7 prosent.

Torsdag publiserte Statistisk sentralbyrå oppdaterte anslag for oljeinvesteringene på norsk sokkel. Byrets investeringstelling er tidligere blitt omtalt som «et av Norges viktigste tall».

Oljeselskapene antar nå et fall i oljeinvesteringene for 2016 på 14,6 prosent, mot tidligere antatt 13,3 prosent. Undersøkelsen ble gjennomført i mai.

Les alt om tallene her: Nye tall: Oljeinvesteringene vil falle også neste år

- For første gang fikk vi også anslaget for 2017, som kom inn på horrible -18,7 prosent, skriver sjeføkonom Shakeb Syes i SpareBank 1 Markets.

  Usedvanlig svake

Anslagene for både 2016 og 2017 er ifølge Syed lavere enn Norges Banks estimat på henholdsvis - 12 prosent og -7 prosent.

- Usedvanlige svake oljeinvesteringstall øker sannsynligheten for rentekutt allerede neste måned, mener Syed.

Kronen styrket seg imidlertid etter tallene:

- Antagelig drevet av oljeprisen som nå for første gang på lenge har steget til over 50 dollar fatet.

2017-anslaget er langt svakere enn også Finansdepartementet og SSB har lagt til grunn.

- Nå får vi virkelig håpe på at dette estimatet ikke materialiserer seg, for hvis dette slår igjennom er det alt annet enn gode nyheter for norsk økonomi. I så tilfellet ser vi ikke bort i fra nullrente eller minusrente også fra Norges Bank, skriver han.

- At det blir et rentekutt etter sommeren ser vi nå bankers, er konklusjonen.

Les DNs gjennomgang av oljekrisen her! (DN+)

I tråd med forventningene

- Tallene er greit i tråd med det vi ventet. Og trolig i tråd med Norges Banks forventninger, vil jeg tro, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets.

Investeringsfallet fra i fjor til i år ser ut til å bli rundt 15 prosent, noe i overkant av hva Norges Bank har lagt til grunn, ifølge sjeføkonomen.

- Det ser ut som det indikeres et fall til neste år på rundt syv prosent, noe som er i tråd med hva Norges Bank har lagt til grunn. I sum er dette godt i tråd med Norges Banks forventninger, og burde bidra lite til å endre Norges Banks renteanalyse, sier Due-Andresen.

Hun peker på at det store spørsmålet er hvor kraftig ringvirkningene i norsk økonomi blir.

- Vi har allerede sett at BNP-veksten og sysselsettingsveksten har bremset opp til rundt null. Så nedturen til norsk industri er ikke over, sier Due-Andresen.

Hun peker også på at det er en tett samvarians mellom utviklingen på norsk sokkel og samlet industriproduksjon i Norge, grunnet høy oljeavhengighet i norsk industri.

- Videre fall til neste år viser at bunnen for norsk industri fortsatt ligger foran oss, sier Due-Andresen.

 

Les også på DN.no i dag:

Sandberg mener fisk bør trumfe olje

Børsen holder seg nær årsbestenoteringen

Analysesjef: «Helt sikker» på at oljeprisen når 60 dollar fatet

Se DNtv: De vanligste løpefeilene

Dette er de vanligste løpefeilene
Fysioterapeut Ola Høva viser hvordan du bør løpe og hva som er en dårlig løpeteknikk.
03:18
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.