- Vi så på flere land, men valget falt til slutt på Norge, sier Marc Oman, Googles energisjef i Europa, i det han kommer av toget fra Paris i London.

Google annonserte torsdag morgen at selskapet skal kjøpe vindkraft fra Norge i 12 år. Avtalen, som er den største av sitt slag i Europa, skal forsyne alle Googles europeiske datasentre med strøm.

Marc Oman er Googles sjef for energi i Europa.
Marc Oman er Googles sjef for energi i Europa. (Foto: Google)
Valgt av to grunner

Tellenes vindparken, som skal bygges i Sokndal kommune i Rogaland og etter planen stå ferdig i 2017, ble valgt av to grunner:

- Det er et bra prosjekt med gode vindforutsetninger. Dessuten blir parken en del av Nord Pool. Det var viktig for oss, forteller Oman til DN.

NordPool er Nord-Europas ledende strømmarked, som omfatter 380 selskaper i Norden, Baltikum og Storbritannia.

Utkant best

Da Google begynte å se etter fornybar energi tilsine datasentre i Europa for ett år siden, vurderte de mange andre typer fornybarekilder. De kom frem til at vindenergi ville være best.

- Detteer solid og gjennomtestet teknologi. Vindenergi er pålitelig. Dessuten kan vindparken i Norge tilby et volum som passet oss, sier Oman.

Det er ikke bare av idealistiske grunnerGoogle vil kjøpe grønn kraft fra Norge.

- Det er en god investering.Vi får anledning til å kjøpe energi for en fast pris i lang tidfremover, sier Oman.

- Ingen av Googles datasentre er plassert i Norge.Er det ikke problematisk å plassere strømkilden i utkanten avEuropa?

- Tvert imot! Det er jo nettopp derfor vi går inn i prosjektet. Det er bra å legge en slik park et sted hvor den ikkeplager folk. Dessuten er det smart å plassere en vindmøllepark der det blåser sommest, sier Oman, som selv aldri har besøkt stedet der vindparken skal bygges.

Norsk vind - en milepæl

Google har vært karbonnøytralt siden 2007, og smykker seg med å være denstørste kjøperen av fornybar kraft i verden. Selskapet har ambisjoner om å bli 100 prosent grønn.

Oman kan ikke si noe om ihvor mye av Google som er forsynt med fornybar energi nå.

- Men vi er godt igang. I den forbindelse er dette prosjektet en milepæl. Vi sikreren stor mengde strøm, sier han.

Les også: En fornybar supermakt i Europa

Les mer på DN.no:

Slik blir nye Facebook

Riggründer og mange­millionær skal ha skjult flerfoldige millioner i lavskatte-land: Dømt til to års fengsel for skattesvik  

Tror det verste er over i vest: – Bunnen er passert dnPlus (DN+)

Får bygge lakseanlegg til 2 milliarder kroner dnPlus (DN+)

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.