Oppdatert sak.

Prisene på oljekontrakter stiger mandag morgen for andre dag, og er mer enn én dollar høyere per fat enn da var da Oslo Børs stengte fredag.

Utover dagen faller oljeprisen tilbake igjen. Flere store aktører venter ytterligere prisnedgang i tiden fremover.

Ser nedside for olje

- Det er en klart nedadgående trend i markedet for øyeblikket. Det er bekymring for at tilbudsoverskuddet skal vedvare. 40 dollar per fat er opplagt et nøkkelpunkt for WTI-olje, og jeg venter å se støtte der, gitt de oppsvingene vi tidligere har opplevd på det nivået, sier Michael McCarthy, sjefstrateg i CMC Markets i Sydney, til Bloomberg News.

Følg markedet på DN Investor

Den britiske storbanken Barclays' meglerhus advarer i en oppdatering mandag om at de ser ytterligere nedside for oljeprisen, til tross for at den har falt mye den seneste måneden. Det skriver TDN Finans.

Meglerhuset viser til at svak bensinetterspørsel vil legge press på marginene til raffineriene, som dermed vil etterspørre mindre olje.

«Vi ser ytterligere rom for nedside, selv fra inneværende nivåer», konkluderer Barclays' oljeanalytikere.

Høyeste tilgang på 20 år

Amerikanske produsenter økte riggaktiviteten for femte uke på rad, i en situasjon hvor tilgangen på olje og petroleumsprodukter er på sitt høyeste nivå for årstiden på minst to tiår, skriver Bloomberg News.

Uketall fra Baker Hughes fredag kveld viste at tallet på aktive borerigger etter olje i USA steg med tre til 374, i løpet av forrige uke.

Samtidig har Libya gjenåpnet de fire oljehavnene Ras Lanuf, Zuwetina, Es Sidra og Brega, og gjenopptatt eksportaktiviteten, ifølge en kunngjøring fra vekterne i havnene, Petroleum Facilities Guard. De siste årene har oljeproduksjonen i Libya stupt etter sabotasjeangrep og voldsomme kamper mellom militsgrupper i landet.

«Utfordringer» i oljemarkedet

Den amerikanske storbanken Morgan Stanley skrev i en oljeoppdatering forrige uke at den ser risiko for et ytterligere oljeprisfall ned mot 35 dollar fatet.

«Utfordringer til vekst fortsetter for andre halvår, og forsterker vår ‘bearish’ forventning.», skriver økonomene i rapporten. "Bearish" er et uttrykk som brukes for å beskrive nedadgående pris.

Morgan Stanley konkluderer i rapporten at forventet oljeoverskudd som følge av økt oljeproduksjon, et «alvorlig» overskudd av raffinerte oljeprodukter, begrenset etterspørsel etter råolje, svakere enn ventet global økonomisk vekst, makroøkonomisk risiko og lange posisjoner i oljemarkedet dytter oljeprisen ned mot 35 dollar fatet.

Storbanken venter at oljeprisen og balansen i oljemarkedet kommer tilbake rundt midten av 2017.

Venter produksjonskollaps

Bank of America Merrill Lynch konkluderer i en oljeoppdatering denne uken med at den venter oljeprisfall fremover, men en oppgang i 2017.

«Vær forberedt på en W-formet oljeprisoppgang», heter det i rapporten fra BofA Merrill Lynch Global Research.

En W-formet oppgang betyr en ustabil utvikling med fall og stigning før prisen stabiliserer seg. Storbanken venter at brent-oljeprisen ender med et gjennomsnitt på 46 dollar fatet for 2016, og 61 dollar fatet for 2017.

I rapporten venter banken mulig produksjonskollaps i en rekke oljeproduserende land, som kriserammede Venezuela, Algerie og Angola.

Det vil igjen føre til en oljeprisøkning i 2017, ifølge rapporten, med mindre det kommer en global resesjon eller et «positivt tilbudssjokk». Dersom en av disse finner sted, tror banken at oljeprisen vil falle under 40 dollar fatet.

Morgan Stanley mener på sin side at «sannsynligheten heller mot at oljetilbud kommer tilbake», og konkluderer med at sjansen for produksjonsøkning fra kriserammede land som Nigeria og Libya er «bemerkelsesverdige og undervurderte».

Politisk uro, kamphandlinger og sabotasjeangrep har de siste månedene ført til at daglig produksjon på flere millioner fat olje har falt bort i de to landene. Det er ingen umiddelbare

Les mer om uroen i Libya og Nigeria her:

Tror fallet er over

- Prisfallet den senere tiden er delvis sentimentdrevet, og du kan ikke regne hjem rent fundamentalt hvor det vil stoppe. 42,3 dollar er 200 dagers glidende snitt, og jeg tror ikke vi skal særlig under det nivået, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets til TDN Finans fredag.

Han viser til at finansaktører har shortet markedet «ganske massivt». Å shorte er et begrep som brukes om å vedde på prisfall. Kjus sier oppbyggingen av store shortposisjoner minner om situasjonen fra november 2015 til midten av januar.

- Da gikk prisen brått opp 13 prosent. Noe lignende kan fort skje i andre halvår i år, sier Kjus.

På noe sikt mener han markedet vil stramme seg betydelig til.

– Jeg tror det er for høyt, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.
– Jeg tror det er for høyt, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

- Markedet globalt sett er omtrentlig i balanse pr nå, og det vil fortsatt være etterspørselsvekst i 2017 og 2018, selv om den blir svakere. Tilbudssiden vil ikke klare å vokse noe særlig, sier han.

DNB Markets anslår en oljepris på 55 dollar fatet for fjerde kvartal. For 2017 har ikke meglerhuset et endelig anslag, men Kjus regner ifølge TDN Finans med at det blir i nærheten av 65 dollar fatet, som han tidligere har satt som 12 måneders prismål.

Redusert differanse

Differansen mellom kontrakter i nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI er fra fredag morgen til mandag morgen redusert med 39 cent, slik at Brent-premien er på 1,21 dollar per fat for kontrakter med samme utløpstid.

Brent 1. posisjon, som fra og med i dag er oktober-kontrakten, handles for 43,7 dollar per fat mandag morgen, opp 17 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten steg 30 cent til 43,5 dollar per fat.

Brent-kontrakten lå på 42,6 dollar per fat da Oslo Børs stengte fredag.

September-kontrakten gikk fredag kveld til innløsning på 42,5 dollar per fat, etter å ha falt 24 cent fra dagen før.

Prisen på Brent spot for umiddelbar levering er i morgentimene 38 cent høyere enn fredag kveld, da kontrakten sluttet opp 17 cent til 43,3 dollar fatet.

Les mer på DN.no:

Varsler betydelig krone-styrkelse  

- Bekrefter at bunnen er nådd

Investor forbannet på lokalavis - vil rive sjøhuset til redaktørens familie  

Sluttpakker for to milliarder dnPlus (+)

Anbefalt av DNtv:

Slik tøyer sprinterne for å bli bedre løpere
Disse tøyeøvelsene bruker Norges beste løpere.
01:49
Publisert:
 

 

Slik spiller du Pokémon GO
Matias Hagen (22) viser deg hvordan du kan fange din første skapning i spillet Pokémon GO.
02:16
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.