Medbragte polske matvarer kommer opp på lunsjbordet midt i messehallen. En gjeng polske riggere spøker og ler og forklarer seg gebrokkent med engelske enstavelsesord.

De seneste dagene har de vært travelt opptatte med å sette opp standen for CGE Node før den store oljemessen begynner i Stavanger mandag. 24.000 kvadratmeter utstillingsareal i ni haller er revet bort.

Stemningen på gulvet er muligens representativ for et stemningsskifte i bransjen. I alle fall tyder flere rapporter på at oljebransjen snart står foran en ny opptur.

SEB øyner slutten på smellen

Meglerhuset SEB er blant de siste prognosemakerne til å spå ny oljeheisafest.

– Det verste er bak oss, fastslår SEBs analysesjef Harald Øyen.

I åttende etasje, den øverste etasjen, i meglerhusets fasjonable kontorer på Aker Brygge i Oslo tar Øyen og fire kolleger imot DN for å presentere funnene fra deres årlige kartlegging av kommende investeringer i den globale oljenæringen.

Slike undersøkelser er blitt stadig mer interessante etter oljeprisene begynte å falle sensommeren 2014. Raset i prisene har medført enorme kutt oljeinvesteringene og dermed aktivitetsnivået i næringen, som har bragt en haug med selskaper i leverandørbransjen, de såkalte oljeserviceselskapene, til en situasjon hvor de kjemper med nebb og klør for å overleve. De trenger sårt at oljeselskapene øker aktivitetsnivået.

2017 kan bli vorspielet

– Det som har skjedd har vært ganske brutalt. De globale oljeinvesteringene er blitt halvert på bare to år og over 700.000 arbeidsplasser er gått tapt, sier Øyen.

– Vi mener imidlertid at denne omstillingen i bransjen nå er over. Fremover vil man begynne å se økende ordreinntak for leverandørselskapene, sier han.

Øyen har fått hjelp til å utarbeide den 136-siders lange rapporten av aksjeanalytikerne Halvor Strand Nygård og Terje Fatnes, samt kredittanalytikerne Alexander Jost og Øystein Bogfjellmo. Sammen har de intervjuet og samlet inn data fra de 38 største ordinære olje- og gasselskapene, samt de 25 største selskapene innen skiferolje og -gass.

Fatnes minner om at man fortsatt har fallende ordrebøker i oljeserviceselskapene, og at man ikke vil komme tilbake til de tidligere rekordnivåene med det aller første. Poenget er imidlertid at man vil være på stigende kurve, i motsetning til tidligere. Og det pleier aksjemarkedet å like.

– 2017 blir ikke et festår, men det kan bli vorspielet, understreker Øyen.

– For investorene er dette viktigere enn å kunne fastslå nøyaktig hva oljeprisen ligger på i 2019, poengterer han.

Like stort som sist

Tilbake i Stavanger jobber kommunikasjonsdirektør Line Grønhaug i stiftelsen ONS med de siste detaljene før arrangementet til uken. I antall kvadratmeter utstillingsareal blir messen like stor som under forrige arrangement i 2014.

– Vi er veldig godt fornøyd med å få det til nå, det er godt signal for bransjen fremover, sier Grønhaug.

Også de kriserammede hotellene i oljebyen rapporterer om fullt belegg, selv om det er kommet to nye til siden 2014. Riktignok formidler ONS færre privatboliger denne gang, ned fra 900 til omtrent 500. Når det gjelder antall besøkende, er Grønhaug mer usikker.

– Vi vet at mange færre jobber i bransjen. Vi forventer lavere besøkstall enn i 2014, da vi hadde all-time high med 90.000 gjester. I 2012 var det 60.000, sier hun.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.