På oljemessen ONS i Stavanger markerte regjeringen mandag oppstarten av en ny konsesjonsrunde på norsk sokkel. Oljeservicegrunder Ståle Kyllingstad i IKM-konsernet mener tilgang til nye letearealer er viktig for en industri som har vært gjennom en krise de siste årene.

- Vi trenger langsiktig optimisme i bransjen. Det har vært mangelvare nå en stund. Det er for mange som har snakket om at oljeindustrien tar slutt og at Norge skal begynne med noe annet. Denne industrien skal vare inn i det neste århundret, sier Kyllingstad.

Fortsetter ikke nedover

Selv tapte han penger ifjor. For første gang siden 2000 gikk oljeserviceselskapet IKM Gruppen med underskudd. Etter flere år preget av oljeprisfall og store kostnadsbesparelser mener imidlertid Kyllingstad at deler av norsk oljebransje nå har lagt det verste bak seg.

- Innenfor drift og vedlikehold, mindre modifikasjoner og faktisk også innenfor engneering tror jeg vi har lagt det verste bak oss. Hvilket betyr at det ikke fortsetter nedover. Det er som et badekar, men hvor stor bunnen er klarer ikke jeg å svare på. Men bunnen er nådd, sier industrilederen.

Andre deler, som leting og supply, kommer til å få det fortsatt tøft også fremover, spår han.

- Det er en prosess de må gjennom. Det er for mange som har kontrahert båter og rigger og det er et stort etterslep. Ting blir fremdeles levert til et marked som ikke trenger dem, sier Kyllingstad.

- De får det fortsatt tøft. I resten av industrien så tror jeg vi er i bunnen. Det blir ikke verre enn det er nå.

Han har gjennomført kraftige nedskjæringer de siste årene. På det meste var det 2900 ansatte i konsernet. I dag er det rundt 2100 igjen.

Kyllingstad har tidligere medgitt overfor DN at han ikke så at nedturen ville bli så bratt.

- Over lang tid argumenterer alle for mer ressurser for videre vekst. Når det stopper, så får du inn mer ressurser enn du trenger. Når det går ned, så må du ta ut ressurser, sier Kyllingstad nå.

I år regner han med at konsernet tjener penger igjen.

Lavere investeringer neste år

Oljeselskapenes egne tall viser at de planlegger å kutte oljeinvesteringene ytterligere neste år til rundt 150 milliarder kroner. Men dersom også neste års investeringere følger årets løp, med kontinuerlige nedjusteringer gjennom året, anslår Kyllingstad at investeringene vil lande på et sted mellom 130 og 135 milliarder kroner.

Bransjen kan likevel klare seg bra, selv med et såpass kraftig fall fra årets anslåtte investeringer på over 160 milliarder kroner. Forutsetningen er at mer av de investerte pengene blir igjen i Norge, mener han.

- Det er mye viktigere at en del ting får en norsk løsning, så klarer vi oss med mindre penger.

Alt om oljemessen ONS 2016

Følg markedet med DN Investor

Om kun kort tid kan regjeringen gjøre det enda vanskeligere for unge å komme inn i boligmarkedet. Og hva betyr de ultralave rentene for pensjonen din?

 

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.

- Anbefalt fra DNtv:

Robot gir syke barn tilhørighet i klasserommet
Eirik Sander Viken går har celebral parese, og må være borte fra skolen i ti uker hvert år på grunn av et treningsprogram som skal holde sykdommen i sjakk. Med denne lille roboten, som er funnet opp i Norge, kan han være med i klasserommet likevel.
01:36
Publisert:

 
På Øvrevoll for å konkurrere med hjemmelaget hestehatt
Sandra Jensen var blant de mange håpefulle med kreative hodeplagg som hadde møtt opp på Øvrevoll galoppbane søndag. I forbindelse med det tradisjonelle derbyet arrangeres det hvert år hattekonkurranse.
00:59
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.