De amerikanske råoljelagrene falt med 0,6 millioner fat til 510,8 millioner fat, i uken frem til 9. september, viser statistikk fra Det amerikanske energidepartementets statistikkfløy, EIA, offentliggjort onsdag ettermiddag.

Til sammenligning var det ventet at lagrene ville være opp 4,0 millioner fat, ifølge medianen av estimater innhentet av Bloomberg News. Gjennomsnittsestimatet var en oppgang på 2,8 millioner fat.

Oljeprisen steg umiddelbart etter at de overraskende lagertallene ble offentliggjort. Et kvarter senere, var riktignok nivået tilbake til utgangspunktet.

- Prisene spratt opp, men er raskt tilbake, konstaterer oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

- Ukens høydepunkt

Bransjeorganisasjonen American Petroleum Institute (API) meldte tirsdag kveld at oljelagrene i USA steg med 1,44 millioner fat i løpet av uken frem til 9. september.

- Traderne setter gjerne posisjoner i forkant av publiseringen av onsdagens tall. Tallet er definitivt ukens høydepunkt, sier Saltvedt.

Hun viser til at destillatlagrene samtidig steg med 4,6 millioner fat, mot ventet 1,5 millioner fat, ifølge TDN Finans.

- Dette er produktlagrene, og innebærer blant annet fyringsolje. Det er ikke er så uvanlig at man bygger opp disse lagrene på denne tiden av året.

Skuffende rapport

Prisene på oljekontrakter steg litt onsdag morgen, etter å ha falt med nesten halvannen dollar tirsdag, men svekket seg utover dagen.

Det internasjonale energibyrået (IEA) skrev tirsdag i sin seneste månedsrapport at veksten i etterspørselen svekker seg i raskere takt enn tidligere ventet, og at vekstmomentet ventes avta ytterligere i 2017.

- Denne rapporten skuffet veldig og har bidratt til å presse ned forventningene i markedet, sier Saltvedt.

- Jeg ser lite som for øyeblikket kan dra opp oljeprisene for øyeblikket, sier hun.

Nordea Markets nedjusterte nylig anslaget på brent-olje i 2016 til 46 dollar per fat fra tidligere 48 dollar per fat.

 

De nye lagertallene ble lagt frem klokken 16.30 norsk tid. Skjermdump: DN Investor
De nye lagertallene ble lagt frem klokken 16.30 norsk tid. Skjermdump: DN Investor
 

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast «Finansredaksjonen» om septemberskrekken: Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank forklarer hvorfor aksjemarkedet gjør det så dårlig i september.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Er den fremdeles verdens beste bil?
Vi har kjørt andre generasjon Porsche Panamera.
01:29
Publisert:

Høstens navn
Møt Norges nye kulturtalenter.
04:06
Publisert: