Nyhetsbyrået Reuters melder at oljekartellet Opec har kommet til enighet om et produksjonskutt i november.

Medlemslandene er blitt enige om å redusere sin samlede oljeproduksjon fra 33,24 millioner fat per dag til 32,5 millioner.

Hvordan kuttplanen skal realiseres, er foreløpig ikke bestemt. Dette blir først avtalt på Opec-møtet i november, fremgår det.

I løpet av minutter steg oljeprisen til over 48 dollar fatet i kjølvannet av nyheten. Prisen for nordjsøolje med levering om en måned, har dermed hoppet mellom 45,70 dollar fatet på det laveste og 48,33 dollar på det høyeste.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt, Nordea. Foto:
Oljeanalytiker Thina Saltvedt, Nordea. Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)

Før nyheten ble offentliggjort uttrykte senioroljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets at hun hadde tro på at oljekartellet ville komme et steg nærmere en enighet.

Et kutt i november vil bidra til å løfte prisene, mener hun.

- Men vi vil nok fortsatt ligge innenfor det nivået vi har hatt en stund, inntil etterspørselen øker sesongmessig igjen. Det er fremdeles ekstremt mye olje i markedet, sier Saltvedt til DN.

Hun peker på at amerikanske skiferprodusenter vil starte opp sin produksjon igjen, dersom oljeprisen bikker 60 dollar fatet.

- Å finjustere prisen på rundt 55 dollar fatet tror jeg er veldig vanskelig. Men det har vel Opec tatt med i beregningen, tror Saltvedt.

Les også: - Oljeprisen er fanget mellom 40 og 50 dollar

Fryktet oppside

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets trodde ikke det var sannsynlig at en avtale ville komme på plass under konferansen i Algerie.

- Det er nesten ingen som har trodd at det skulle komme en deal nå. Det er feil forum, uttalte Kjus til DN i forkant av annonsering av avtalen.

Torbjørn Kjus i DNB Markets .
Torbjørn Kjus i DNB Markets . (Foto: Tomas Larsen)

Han så da tegn til at markedet fryktet at oljeprisen skal opp, mer enn det fryktet at prisen skulle ned.

- Tar vi utgangspunkt i dagens oljepris og teller fem dollar opp og fem dollar ned, er det dyrere å kjøpe en kjøpsoosjon nå enn en salgsopsjon. Det indikerer at markedet er mer bekymret for oppsiden enn nedsiden akkurat nå, og at det såkalte volatilitetssmilet er skjevt, forklarte Kjus.

I teorien skal dette «smilet» være symmetrisk hvis markedet er like bekymret som oppsiden som nedsiden i markedet.

- Det er i alle fall én måte å måle markedets bekymring på, understreket Kjus.

 

Les også: Vil bli boligmarkedets svar på Norwegian

Denne kjeden vokser lynraskt på dansk design

Disse kjemper om Stordalens gründermillion

 

Se DNtv:

Derfor smaker vann forskjellig
Vann smaker ikke bare vann. Her forklares hvorfor vann smaker forskjellig. På smak.no kan du lese den store mineralvann testen og se hvilket mineralvann som er best.
01:18
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.