Prisen på nordsjøoljen Brent har falt markert tilbake i ettermiddagstimene fredag.

Kontrakten for Brent-olje med levering neste måned, ofte omtalt som førsteposisjonskontrakten, handles i skrivende stund til 51,45 dollar fatet. Prisen har falt tilbake rundt en dollar fatet bare i løpet av den siste timen.

Førsteposisjonskontrakten for Brent ble fredag formiddag handlet til 52,84 dollar fatet. Dette er ikke langt fra den høyeste noteringen så langt i år, som ble nådd 9. juni på 52,86 dollar fatet.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters kan nedgangen fredag ettermiddag forklares med at mange aktører har ønsket å ta gevinst på ukens siste handelsdag. Dermed kommer det et stort tilbud av kontrakter i markedet og prisen faller tilbake.

Prisen har steget med mer enn ti prosent etter at medlemslandene i oljekartellet Opec forrige onsdag ble enige om å gjennomføre det første produksjonskuttet på åtte år.

Hvordan kuttplanen skal realiseres, er foreløpig ikke bestemt. Dette blir først avtalt på Opec-møtet i november. Medlemslandene skal ha blitt enige om å redusere sin samlede oljeproduksjon fra 33,24 millioner fat per dag til 32,5 millioner, ifølge Reuters.

Også flere store oljeprodusenter utenfor Opec ønsker å møte kartellet til samtaler under en oljekonferanse i Istanbul i Tyrkia neste uke.

Russland, Brasil, Kasakhstan, Aserbajdsjan, Mexico og Oman ønsker å diskutere mulighetene for at også de kan bli med på kuttplanene, melder det russiske nyhetsbyrået RIA ifølge Financial Times. Opplysningene om et mulig utvidet kuttsamarbeid stammer fra uttalelser fra energidepartementet i Aserbajdsjan.

Følg markedene med DN Investor

Alt om statsbudsjettet 2017

Hør podkast spesial: Vi gir deg hovedtrekkene, vinnerne og tapere, reaksjoner og stridstemaene i budsjettforhandlingene.

 

Hør DN-podcast om granskningsindustrien: Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.

Anbefalt av DNtv:

Nina Jensen: – Statsbudsjettet er en gavepakke til bilistene.
Nina Jensen er kritisk til statsbudsjettet som hun mener mangler et grønt skifte.
01:33
Publisert:

Sjekk den nye, spreke suven fra BMW
BMW fyller x-rekken med ny modell.
00:55
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.