Reder Åge Remøy får med seg to tungvektere i et nytt investeringsselskap som skal investere i kriserammede offshore-selskaper på Nordvestlandet. Remøy hadde tenkt å gå av med pensjon, men starter nytt selskap for å berge lokalt eierskap og arbeidsplasser.

– Jeg er 66 år og hadde tenkt å trekke meg tilbake. Men måten dette skjedde på gjør at jeg vil være med å starte ting på nytt, sier Remøy.

Fiendtlig

Han har kritisert Aker og Kjell inge Røkke for det han kaller en fiendtlig overtakelse av rederiet Rem offshore, som Remøy startet opp i 1996. Aker kjøpte i sommer opp Solstad offshore og gjennomførte så et oppkjøp av Rem offshore mot Remøys ønske.

På en ekstraordinær generalforsamling mandag godtok Remøy og aksjonærene i Rem formelt at selskapet fusjoneres med Solstad. Deretter gikk Rem og firte ned Rem-flagget, før han flytter ut av Rems lokaler i hjembygda Fosnavåg.

Vemodig

– Det var svært vemodig. Det er med tungt hjerte jeg firte Rem-flagget, sier Remøy, som nå skal ta opp kampen med Røkke og de Londonbaserte investorene John Fredriksen og Kristian Siem i å restruktere og kjøpe opp kriserammede og gjeldstyngede offshoreselskaper.

– Vi samler kapital for å påvirke den prosessen. Jeg engasjerer meg på nytt for å beholde lokalt eierskap og kompetanse i Fosnavåg, sier Remøy, som har blitt enig med to investorer om å investere 500 millioner kroner totalt i det nye selskapet In Nord Vest AS.

Halv milliard

– Vi skal bruke 500 millioner kroner på offshore på Nordvestlandet, for å beholde lokalt eierskap og beslutningsmyndighet i distriktet. Vi bor her ute og er avhengig av at det er arbeidsplasser, sier Remøy.

Det er to kjente internasjonale tungvektere fra fiskeribransjen som har gått sammen med Remøy i det nye investeringsselskapet.

  • Torsteinn Mar Baldvinsson (64) er administrerende direktør i det islandske fiskeriselskapet Samherji, og har tidligere vært styreleder i Glitnir og styremedlem i Rem Offshore. 
  • Investoren Magnus Roth fra Sverige var en av to hovedaksjonærer i Norebo Holdings, morselskapet til fiskeriselskapene Karat og Ocean Trawlers. Roth solgte i juni i år sine aksjer i morselskapet til den russiske partneren og milliardæren Vitaly Orlov.

DN har ikke lykkes i å få kommentarer fra Roth eller Baldvinsson.

12 milliarder i minus

Halvert oljepris har ført til lavere aktivitet i oljesektoren og rammet offshorerederiene, der de fleste rederiene sliter med lave dagsrater, høy gjeld og stort behov for ny kapital.

DNs gjennomgang av offshore-rederienes regnskaper viser at 35 selskaper hadde et årsresultat på minus 100 millioner kroner eller verre i fjor. De 35 selskapene hadde til sammen minus 12,7 milliarder kroner i årsresultat, mens selskapenes inntekter var på 11,8 milliarder kroner i fjor. Underskuddet var dermed større enn inntektene.

Remøy inviterer nå andre lokale investorer med i kampen for å sikre lokalt eierskap til de kriserammede selskapene.

Lokale investorer

– Om det er flere lokale investorer som vil bidra er de velkomne. Det er viktig med lokal kapital, sier Remøy og advarer mot at eiere «med kortere tidshorisont skal overta virksomheten her».

- Det er krise i offshore og behov for restrukturering over en lav sko. Kapital utenifra kan ha helt andre krav til avkastning enn lokal kapital, sier Remøy, og sier de er klare til å samarbeide lokalt.

Følg markedene med DN Investor

Hør podkast spesial: Vi gir deg hovedtrekkene, vinnerne og tapere, reaksjoner og stridstemaene i budsjettforhandlingene.

 

Hør DN-podcast om granskningsindustrien: Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Her blir Trump og Clinton utfordret til å si en positiv ting om den andre
I det som av mange har blitt kalt den mest skittene presidentdebatten i USA noen sinne, ble Hillary Clinton og Donald Trump utfordret av en velger til å si en pen ting om den andre. Se hva de svarte.
01:34
Publisert:

- Jeg har sagt og gjort ting jeg angrer på
Donald Trump ber om unnskyldning for språkbruken
00:57
Publisert: