– Dette er ikke en reform. Det er en revolusjon uten sammenligning i omfang, sier Fatih Birol, sjefen for Det internasjonale energibyrået IEA, i en pressemelding.

De fleste store oljeimporterende landene er medlemmer i IEA, men også Norge.

Fallende produksjon

Mexicos olje- og energisektor har i årtier vært under stram statlig politisk kontroll. Dette er en politikk med røtter helt tilbake til 1930-tallet, da Mexicos daværende president Lázaro Cárdenas sto på de streikende meksikanske oljearbeidernes side, nasjonaliserte hele oljeindustrien og kastet amerikanske og britiske selskaper ut.

Statsoljeselskapet Pemex, Latin-Amerikas største selskap, ble grunnlagt i 1938 og har i praksis hatt monopol i alle ledd innen olje og gass. En halvt spøkefull diskusjon i Mexico dreier seg om hvem som er mektigst i landet, presidenten eller Pemex-sjefen.

Statlige Comisión Federal de Electricidad (CFE) har hatt tilsvarende posisjon innen elektrisitetsforsyningen.

Men Mexico har de siste årene slitt med bratt fallende oljeproduksjon, ineffektiv drift og økte klimautslipp. En omfattende energireform startet derfor i 2013, med mål om økt produksjon og lønnsomhet, bedre utnyttelse av felt og ikke minst økt satsing på grønn fornybar energi og reduserte utslipp.

Åpner for nye aktører

Konklusjonen i reformarbeidet er at det nå åpnes opp for private og utenlandske aktører i Mexicos energisektor. Disse kan komme inn med teknologi, ekspertise og kapital, blant annet for å bygge ut nye offshorefelt – særlig på dypt vann i Mexicogulfen. Dette kan åpne opp for norske selskaper, som har ekspertise på denne typen leting og utvinning.

Meksikanerne håper med dette å snu fallet i oljeproduksjonen fra 2020 og gjenopprette Mexicos posisjon som en produsent og eksportør å regne med på global basis.

IEA roser også et nytt auksjonssystem som skal få fart på utbyggingen av ren og fornybar energi, som vind og sol.

– Myndighetenes vei fremover er den riktige, sier IEA-sjef Birol.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.