Aker Solutions har tidligere kunngjort at selskapet skal øke sin kostnadseffektivtet på minimum 30 prosent innen utgangen av 2017. På fredagens presentasjon av Aker Solutions' tredjekvartalsrapport konstaterte konsernsjef Luis Araujo at selskapet ligger foran skjema. Men han ligger ikke på latsiden av den grunn.

- Ser dere mulighet for ytterligere kostnadsreduksjoner, utover de kunngjorte målene?

- Å ja. Det er nettopp derfor vi kaller kostnadsprogrammet vårt "The Journey". Det er en reise. Vi skal fortsette med dette, sier han til DN.

Araujo understreker at kontinuerlig kostnadsbedring er noe hele leverandørindustrien må jobbe med.

- Industrien har tidligere forspilt mulighetet til å bli med kostnadseffektiv og slank, så det er det vi tar tak i nå, og det er det vi vil fortsette å gjøre. Vi vil ikke stanse i 2017, sier han og forklarer at nye kostnadsreduksjoner vil kommer i hele Aker Solutions' verdikjede.

Bekymret for kapasitet

Samtidig som hele oljeservicenæringen kutter, er det også enkelte som har uttrykt bekymring for hvilke konsekvenser det vil ha på lengre sikt. Senest i forrige uke uttalte konsernsjef Karl Johnny Hersvik i det nært Aker Solutions-relaterte oljeselskapet Aker BP at han er urolig for at norske leverandører skvises for hardt og at tiltrengt kapasitet forsvinner.

Aker Solutions har på sin side varslet at det forsvinner opp mot 1500 stillinger i selskapet i år, mens 1000 stillinger røk ifjor, hvorav halvparten i Norge. Araujo innrømmer at redusert kapasitet er noe han bekymrer seg for.

- Det ser selvsagt noe vi tenker på. De ansatte er Aker Solutions' største ressurs, og vi forsøker derfor å beskytte derfor selskapets kapasitet. Men som det alltid skjer i nedturer, så man nedbemanne. Og denne nedturen vi er inne i er dyp. Bransjen mister mer kompetanse enn den burde. Det er en bekymring, sier han.

Oppkjøp

Senest i forrige uke meldte Aker Solutions at det er har inngått avtale om å kjøpe 70 prosent av det brasilianske selskapet C.S.E. Mecânica e Instrumentação for en hemmelig sum. Transaksjonen føyer seg i rekken av de svært mange transaksjonene Kjell Inge Røkkes Aker-konsern har gjennomført de seneste årene.

De tidligere transaksjonene som har blitt gjort har imidlertid primært vært gjort i oljeselskapet Aker BP (tidligere Det norske oljeselskap) og oljeservice-investeringsselskapet Akastor.

Aker Solutions-sjef Araujo er fornøyd med oppkjøpet i Brasil, som er hans hjemland, men ønsker ikke å love ytterligere oppkjøp. Han indikerer imidlertid at det Røkke-støttede selskapet har kapasitet til å gjøre mer, hvis muligheten byr seg.

- Krisen gir muligheter, og vi følger med, sier han.

- Har dere kapasitet til å kjøpe mer?

- Jeg mener vi har en tilstrekkelig buffer, så får vi se når mulighetene viser seg.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om stigende boligpriser, jublende aksjonærer i landets største bank og hvorfor det er glade dager for forbrukerbankene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

00:00
Publisert:

 
Johaug: Jeg hadde ikke klart dette uten Nils Jakob
Therese Johaug forteller hvor mye støtten fra det norske folk, lagvenninnene og ikke minst kjæresten har betydd i den tunge perioden.
14:10
Publisert: