De to ordene var "kvantitative lettelser" - som i praksis betyr at sentralbanken trykker mer penger som de «slipper over landet fra helikopter».

De nye tiltakene fremgår av den japanske sentralbanken beslutningsuttalelse fredag, skriver Financial Times.

Nyheten om at den japanske sentralbanken (BOJ) utvider sitt allerede svært aggressive program for kvantitative lettelser, slo ned som en bombe på Nikkei-børsen. Fra å ligge an til en oppgang på drøye prosenten, gikk den rett til værs.

Sentralbanken sier den skal øke verdipapirkjøpene slik at pengemengdebasen øker med 80 billioner yen pr år, mot tidligere målsatt 60-70 billioner yen pr år.

Sentralbanken begrunner tiltaket med at en kombinasjon av svak etterspørsel og lavere oljepriser betyr at flere tiltak er nødvendig for å motvirke «et deflasjonstankesett».

Nikkei-indeksen er for øyeblikket opp over fire prosent til sitt høyeste nivå siden 2007.

Les også på DN.no:

Lover kamp om lånekunder

Varsler Nav-«rystelser» dnPlus (krever innlogging)

Derfor kan det lønne seg å bruke 20.000 ekstra på boligsalget  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.