– Bra.

Slik beskriver eiendoms- og børsinvestor Haakon Sæter (52) sitt beste år siden 2009, et år som var preget av gjeninnhenting etter kraftig kursfall under finanskrisen.

I 2015 leverte hans investeringsselskap Silvercoin Industries et overskudd på over 22 millioner kroner, opp fra snaue to millioner kroner i 2014. Økning i aksjegevinster og reduksjon i tap på aksjer ga en gevinst på finansielle investeringer på 23,6 millioner kroner.

– Jeg skulle vel anta at det kommer fra litt forskjellig, sier Sæter om hvor gevinsten kommer fra.

Next, Link og Napa

Han nevner leverandør av mobile tjenester Link Mobility, fingeravtrykksselskapet Next Biometrics og teknologiselskapet Napatech som gode investeringer i løpet av fjoråret.

Også så langt i år har det gått bra for Fredrikstad-investoren, som selv var med på å etablere et it-selskap i 1997 som i dag er en del av Acona med 500 ansatte.

– Så langt i år har det gått mye i det samme. It-selskaper som Next, Link og Napa, sier han.

Tror på Børsen

Både sjefstrateg Peter Hermanrud i meglerhuset Swedbank og Paul Harper i DNB Markets har den siste tiden advart mot norske aksjer. Sæter er ikke like bekymret.

– Jeg tror at nullrente og negative renter på obligasjoner gjør det vanskelig å gå utenom aksjemarkedet, sier han.

– Når man ikke får avkastning noe annet sted, så tror jeg at aksjemarkedet kan være brukbart fremover – rett og slett fordi investorer trenger avkastning. Pensjonsfond trenger jo for eksempel mer enn en prosents avkastning, fordi de må betale ut i andre enden.

Ved årsskiftet hadde Sæter 71 millioner kroner i markedsbaserte aksjer gjennom investeringsselskapet Silvercoin Industries.

Taper på fotball

I tillegg eier investoren Six-Seven, som har balanseført om lag 40 millioner kroner i eiendeler, og Sæter investerer dessuten privat på Børsen. Regnskapet for Six-Seven for 2015 er ennå ikke tilgjengelig, men Sæter opplyser at resultatet for Six-Seven endte på like rundt 11 millioner kroner ifjor.

Sæter har dessuten siden 2005 investert i fotballspillere. Totalt har han spyttet inn om lag 26 millioner kroner i selskapet.

På 1990-tallet etablerte Haakon Sæter flere bedrifter fra sin base i Fredrikstad. Mest kjent er Motegruppen, som ble notert på Oslo Børs, og som solgte klær via postordre og etterhvert over nettet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.