Den 34 år gamle mannen ble pågrepet og varetektsfengslet i Nederland i mars. Han er siktet for underslag, bedrageri og hvitvasking av åtte millioner euro, nær 75 millioner kroner. Pengene skal være tatt fra en nederlandsk stiftelse med tilknytning til den kristne menigheten Smiths Venner. Det var stiftelsen som anmeldte ham.

Mannen hadde i flere år en svært betrodd rolle i økonomistyringen av menighetens penger. Han hadde roller i en rekke selskaper verden over og satt i styret i en internbank på Kypros som forvaltet sparepengene samlet inn blant medlemmene i Smiths Venner. Kort tid før han ble pågrepet trådte han ut av alle vervene.

I et forberedende rettsmøte i Nederland denne uken besluttet retten at menighetens internasjonale åndelige leder, Kåre Johan Smith, og hans samarbeidspartner, Bernt Aksel Larsen, blir kalt inn som vitner i den kommende rettssaken i Nederland. Det er mannens forsvarer som ønsker de to i vitneboksen.

DOKUMENTAR: Smiths Venner-toppene bygget opp verdier for flere hunder millioner kroner - og overførte alt til selskaper registrert i skatteparadis (DN+)

DOKUMENTAR: Smiths Venner skal hente inn fire milliarder kroner. Det er medlemmene selv som må betale – eller jobbe dugnad (DN+)

«Marionett»

Under rettsmøtet hevdet forsvareren at 34-åringen hadde vært en stråmann som ble brukt av norske Larsen i en komplisert struktur av enheter og pengestrømmer, ifølge den nederlandske avisen NRC. Advokaten kalte Larsen for arkitekten bak det hele.

– Jeg kalte inn disse vitnene fordi jeg ønsker å vise retten hvordan penger, mye penger, flyttes rundt i dette systemet, sier advokaten, John Peters, til DN.

– Jeg tror ikke min klient har gjort dette for seg selv. Han var kun en marionett som gjorde det han ble bedt om. Det er dette jeg ønsker å få frem i en rettssak, sier advokaten.

Larsen vil ikke kommentere uttalelsene fra rettsmøtet.

– Jeg har ikke mottatt stevning eller annen informasjon fra nederlandsk rett, og kan ikke gi noen kommentar før jeg vet mer om hva en eventuell stevning går ut på, skriver han i en epost til DN.

– At en tiltalt i en straffesak ønsker å avlede oppmerksomheten fra sitt eget kriminelle forhold er ikke overraskende. Det som vil overraske meg er om en avis som Dagens Næringsliv lar seg bruke av en slik person, legger Larsen til.

Smith har ikke besvart DNs henvendelse.

Forretninger

Det ble besluttet å kalle inn totalt ti styremedlemmer i stiftelser og selskaper knyttet til menigheten som vitner. Tidspunktet for rettssaken er ennå ikke bestemt.

DN har tidligere fortalt om hvordan Larsen og Smith var sentrale da et russisk næringsbygg ble kjøpt på billigsalg og solgt med eventyrlig gevinst i 2007. Larsen, som i dag ikke har noen verv i menigheten, har tidligere uttalt til DN at han tror det kan være gevinsten fra dette eiendomssalget som er underslått.

Smiths Venner er en internasjonal organisasjon som styres fra Norge av den åndelige lederen Kåre Smith. Larsen har tidligere hatt lederposisjoner i menig­heten, men har i dag ingen formelle verv. De to har gjort flere investeringer sammen.

Det har ikke lykkes DN å få kommentar fra den siktede 34-åringen.

Også kjæresten hans er siktet for medvirkning til hvitvasking.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.