- Men det er et dilemma vi må få respekt for. Alternativet er å sitte stille og se på, og det vil være veldig mye verre, sa han til DN Energi før han søndag dro på en ukes besøk til Angola og Nigeria.

Mye av programmet hans der handler om landenes oljeutvinning.

Olje for utvikling
Norge er inne i 16 utviklingsland med programmet Olje for utvikling (OFU) som startet opp i 2005. Hensikten er å hjelpe landene å bygge opp petroleumssektoren på en slik måte at rikdommen kommer befolkningen til gode. Det innebærer ofte sterkere nasjonal kontroll over ressursene og endrede rammevilkår for de internasjonale oljeselskapene.

- Har Norge som oljenasjon et annet ansvar enn andre?

- Norge har et særegent ansvar for å hjelpe utviklingsland med forvaltning av petroleumsressurser fordi alle land har et ansvar for å gjøre noe der de har størst forutsetninger for å hjelpe. Det er vanskelig å tenke seg noe Norge har større forutsetning for å gjøre, sier utviklingsminister Erik Solheim.

- Men vi har ikke en "norsk modell" som vi promoterer. Vi må huske at Norge fant olje i en tid med en velfungerende, ukorrupt forvaltning, et godt industrielt miljø og godt utdannet arbeidskraft som til en viss grad kunne gå rett over i oljebransjen. Slike forutsetninger har ikke Angola og Nigeria, men de kan se til norske erf#229er og finne enkeltelementer som de finner interessante.

Flere hatter
Det store dilemmaet er at norske myndigheter både tjener på at Nye Statoil blir tatt med på utvikling av felt i uland ,en utvikling som blir viktigere jo mindre olje det er igjen på norsk sokkel, og samtidig gir råd om hvordan ulandene skal forvalte petroleumsressursene.

I Financial Times ifjor anklaget andre internasjonale oljeselskaper Norge for å bruke informasjonen som ble gitt om oljereservene i forbindelse med Olje for utvikling i Statoils anbud på de samme områdene. Dette avviste Solheim som "absurde påstander".

- Men går dere direkte inn og sier at ulandene ikke skal stenge internasjonal oljeindustri ute?

- Norge har ingen policy om andre land skal nasjonalisere eller ikke, men vi forteller dem at Norge har tjent på å ha full nasjonal kontroll, men samtidig åpne for internasjonale selskaper. Hvis man isolerer seg så stagnerer man og får ikke den tilstrekkelige verdikapitalen og fornyelsen. Det er ingen nordmenn som tviler på at vi eier oljeressursene, men samtidig er vi tjent med å få inn Exxon, shel eller hvem det måtte være fordi de bidrar med kompetanse og konkurranse og masse andre bra ting, sier Solheim.

- Er det mulig å komme unna anklagene om egeninteresse?

- Nei, det det tror jeg ikke det er. Men det er mulig å opptre slik at det blir akseptert og slik at Statoil og Hydros konkurrenter forstår det, sier han.

Kan ikke unngå Statoil-land
- Hadde det vært lettere å holde seg til land der ikke Statoil er inne?

- Jo. Det er ingen tvil om at det ville vært en løsning på dilemmaet å bare gå inn i land der ikke private norske aktører er inne. Men problemet med det er at det i praksis ville bety å holde seg unna en serie av de viktigste landene, for eksempel Angola og Nigeria, sier han.

Olje for utvikling skal hjelpe land å forvalte rikdommen. En viktig forutsetning er institusjoner og forvaltningsorganer.

- Men der vi er kommet lengst er der landene er kommet kortest. Utfordringene er naturlig nok større der de har en veletablert oljeindustri.

- Er Statoils engasjement årsaken til at dere ikke er inne i Venezuela?

- Nei. Deltagelse i Olje for Utviklling er så til de grader etterspørselstyrt. Vi velger de landene vi mener vi kan hjelpe mest. Da er det viktigere å gå inn i Bolivia som ikke har noen erf#229, enn i Venezuela der de faktisk har lang erf#229. Vi har langt flere land som ønsker hjelp enn det vi klarer å gi, så det at Olje for Utvikling skulle være en forelenget arm av Statoil og Hydro faller på sin egen urimelighet.

- Venezuela står også for en del som vi ikke står for... Jeg tror ikke det ville tjent Norge om Gunnar Berge, Odd Roger Enoksen og Helge Lund var en og samme person, sier utviklingsministeren.

Fusjonen gir mer ansvar
- Hadde det vært enklere å komme unna anklagene hvis det fortsatte å være mer enn ett stort norsk, delvis statseid selskap?

- Det vil jeg ikke mene noe om. Men desto større ansvar for Helge Lund og Statoils ledelse å opptre på en slik måte at de vinner tilllit. Men det er bra at de er der. Afrikas problem er ikke for mye utenlandske investeringer, det er for lite investeringer, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.