Vitenskapsfolk i USA avslører nå at oljegiganten i løpet av sju år brukte 100 millioner kroner på denne virksomheten, skriver NRK.

Det er forskerorganisasjonen Concerned Scientists som avslører hvordan oljegiganten målrettet har forsøkt å undergrave forskning som påviser at klima-forandringene er menneskeskapt.

Kopierte tobakksindustrien
Den samme taktikken har vi sett hos tobakksgigantene. De betalte andre forskere og lobbyister til å så tvil om og latterliggjøre seriøs forskning. Nå er det hvordan oljeindustrien skader miljøet som skal dekkes over.

- Exxon-Mobil har fabrikert usikkerhet om menneskeskapt påvirkning av global oppvarming på samme måte som tobakk-selskapene benektet at deres produkter kunne føre til lungekreft, sier forskerorganisasjonens leder Alden Meyer.

Den omfattende rapporten fra Union of Concerned Scientists viser hvordan oljeselskapene har klart å fremme tvil om selv de mest udiskutable vitenskapelige beviser om miljøforandring.

Rapporten viser også at selskapt har finansiert lobbyister og selskaper som bygger sin argumentasjon på forvridde forskerresultater og stemplet sine kritikere som forretningskonkurrenter.

Bush-administrasjonen lot seg bruke
I tillegg har Exxon-Mobil brukt sin tilknytning til Bush-administrasjonen til å stanse eller forsinke føderale lover og reguleringer som skulle kunne bremse den mennenskeskapte oppvarmingen av atmosfæren.

Har påvirket miljøet
Union of Concerned Scientists sier også i sin rapport om Exxon-Mobil, at oljeselskapet har hatt en svært sterk påvirkning på USAs miljøpolitikk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.