Mandag morgen kom innkallingen til Yaras generalforsamling. Der kommer det frem at valgkomiteen foreslår at tre styremedlemmer skiftes ut. Ingen av de tre, inkludert styreleder Bernt Reitan, skal ha ønsket gjenvalg.

- Vi er positive til at det foreslås betydelig endring av styret i Yara, også styrets ledelse, sier Håvard Gulbrandsen, administrerende direktør i KLP Kapitalforvaltning fra påskeferie i Danmark.

Etter korrupsjonstiltalene mot fire tidligere leder i Yara kritiserte KLP selskapets styre, og mente at styreleder Reitan måtte byttes ut. KLP eier rundt en prosent av aksjene, og er tredje største, norske aksjonær i Yara etter staten og Folketrygdfondet.

Gulbrandsen ser også positivt på valgkomiteens vekt på at styremedlemmene må ha uavhengighet, men at det sikres kontinuitet ved at ikke alle går samtidig.

- Og det er bra at sies at etikk- og compliance-arbeid blir viktig for det nye styret, sier han.

Har stormet

Bernt Reitan sier valget er hans eget, etter to år i en stormfull rolle.

- Vi registrerer at han har gjort et valg om å gå av, og at han begrunner det med hensynet til familien. Men vi er positive til det valgkomiteen nå jobber med. Det er i tråd med de ønsker som KLP har kommet med, sier Ole Jacob Frich, kommunikasjonsdirektør i KLP.

- Halve styret går av. Er det et svar på kritikken fra blant annet dere?

- Jeg ønsker ikke å spekulere i det. Men det har stormet rundt selskapet de siste årene, så det kan hende det har vært en belastning å sitte i styret, sier han

Men Frich vil ikke ta det som en seier for aksjonærkritikken at styret nå byttes ut.

- Det er ingen vinner eller tapere i denne saken.

Kritiserte handlekraften

- Vi har reist en kritikk mot Yaras styre for håndteringen av korrupsjonssaken Økokrim har avdekket. De har erkjent forholdet. Vi har kritisert lite handlekraft etter at dette først ble avdekket, understreker Frich, og legger til at det er korrekt å rette denne kritikken mot styret, ikke administrasjonen. 

Nå mener han er det er viktig med ro for selskapet. Han vil ikke mene noe om behovet for nye ansikter.

- Det er ikke vår oppgave å dele ut karakterer her. Nå skal valgkomiteen gjøre jobben sin og vi som institusjonell investor i dette selskapet er opptatt av at det skal være dyktige kompetente mennesker. Det har vi tillit til at valgkomiteen sørger for at de får, sier han.

Om KLP er fornøyd med forslaget fra valgkomiteen om å velge Leif Teksum som styreleder vil de ikke si nå. Dersom KLP ønsker en annen styresammensetning blir det kommunisert til valgkomiteen i selskapet, som må finne en løsning aksjonærene er fornøyd med.

- Vi ønsker ikke gå inn på enkeltpersoner nå. Vi vil se på forslaget til styre i sin helhet. Men jeg ser at det er forslag om veldig kompetente mennesker med lang erfaring og relevant bakgrunn, sier Håvard Gulbrandsen.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.