De John Fredriksen-kontrollerte oljetradingvirksomhetene Arcadia Petroleum og Parnon Energy har innledet forliksforhandlinger med det amerikanske råvarehandelstilsynet CFTC, ifølge Reuters.

Anklaget for manipulasjon

CFTC saksøkte oljetraderne i mai 2011 for angivelig å ha tjent 50 millioner dollar på å manipulere prisene i oljemarkedet i 2008.

Bakgrunn: På innsiden: Oljekuppet

- Partene har i prinsippet blitt enige om inngå i forlikssamtaler. Dersom partene kommer til en avtale, vil ikke saken komme for retten, sier en nær-stående kilde til Reuters.

CFTC bekrefter i en skriftlig anmodning der de ber retten utsette sakens behandling, at partene har startet samtaler for å unngå en rettssak.

Tilsynet hevder at de to kjente oljetraderne James Dyer i Parnon og Nick Wildgoose i Arcadia samlet store fysiske oljeposisjoner ved en viktig amerikansk oljesentral for å skape et inntrykk av stram oljetilgang som ville øke prisene.

Senere skal de angivelig ha dumpet de samme fatet tilbake i markedet, noe som fikk prisene til å stupe samtidig som de sopte inn gevinsten fra posisjoner de hadde tatt i opsjonsmarkedet (futures), ifølge Reuters.

Hevn?

Oljetraderne har avvist påstandene men har mislyktes å sine forsøk på få saken henlagt. Både Dyer og Wildgoose var tidligere ansatt i det britiske oljeselskapet BP, som stod for det største utslippet i amerikansk historie, på Macondo-feltet i Mexicogolfen.

John Fredriksen har tidligere antydet at saken var et hevntokt.

- Kanskje problemet er at disse gutta jobbet for BP og de har tjent mye penger for BP tidligere, sa Fredriksen til Reuters da saken dukket opp i 2011.

- Kanskje amerikanske myndigheter prøver å ta hevn, la han til.

Dyer og Wildgoose har begge bakgrunn som stjernetradere i BP og skal ifølge Reuters ha tjent over 100 millioner dollar i året for BP.

De to tradet stort med Cushing-olje for BP tidlig på 2000-tallet, og kunne dra nytte av at BP har store lagertanker i oljeknutepunktet Cushing.

Sjokkert

Les også: - Vi har ikke gjort noe galt

Fredriksen sa i 2011 at han mente det ikke er hold i beskyldningene og at han var sjokkert over anklagene.

- Jeg visste ikke noe om dette, jeg har rundt 50 selskaper, hvordan kan jeg følge alt?

Les også:
- Blant de største kontraktene vi har vunnet
USAs underskudd krymper kraftig
Aker Solutions-byks på børsen
Oljeprisene svekkes  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.