- Det er mange selskaper som har gått på børs i år. Dette blir den største, sier spare- og investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i Nordnet til DN.

De siste månedene har spekulasjonene om børsnotering av den kinesiske internettkjempen Alibaba tiltatt i styrke.

Det er kjent at selskapet skal børsnoteres i USA, og selskapet vil søke om børsnotering allerede mandag, ifølge kilder nyhetsbyrået Reuters har vært i kontakt med.

Alibaba ventes å bli priset til mellom 150 og 250 milliarder dollar. Dersom anslagene viser seg å stemme, vil børsnoteringen bli den største siden Facebook gikk på børs for rundt to år siden.

Strøm forteller at han har hørt snakk om en Alibaba-notering i en årrekke, og beskriver den ventede børsnoteringen som «spennende».

- Det er en svær notering. Her er det ikke noe nytt og rart; det er et selskap som har en betydelig virksomhet i et stort område, sier Strøm.

Solid omsetningshopp

CNBC beskriver selskapet som en miks av Amazon, Ebay og Paypal; en slags Finn.no for de 560 millioner internettbrukerne i Kina.

Ifølge Wall Street Journal strømmet det 163 milliarder dollar gjennom selskapets to digitale markedsplasser i 2012.

LES OGSÅ: Venter teknorush på børs dnPlus

Alibaba offentliggjorde onsdag sitt resultat for fjerde kvartal ifjor. Selskapet hadde en omsetning på 3,06 milliarder dollar i fjerde kvartal, en økning på hele 66 prosent sammenlignet med samme kvartal året før.

Nettoinntekten mer enn doblet seg til 1,36 milliarder dollar.

Jack Ma, mannen som startet Alibaba for 15 år siden, er den åttende rikeste mannen i Kina og er verdens 122. rikeste, ifølge Forbes. 49-åringen, som tidligere jobbet som engelsklærer, har en nettoformue på over 10 milliarder dollar.

Alibaba-gründer Jack Ma.
Alibaba-gründer Jack Ma. (Foto: AP/Vincent Yu)

Kjølig klima

Bildet er imidlertid ikke bare rosenrødt i markedet, og investeringsklimaet har den siste måneden kjølnet kraftig.

Den ventede børsnoteringen vil skje på en tid der teknologisektoren blir sett på med stor usikkerhet. Den teknologitunge Nasdaq-børsen på Wall Street har den siste måneden falt nesten fem prosent.

Facebook har i samme periode falt 12,49 prosent, mens Tesla og Twitter har falt henholdsvis 15,57 og 12,16 prosent. Siden nyttår har én tredel av Twitters børsverdi fordampet.

LES OGSÅ: Teknotopper tapte 53 milliarder på en uke

Nylig noterte King Digital Entertainment, spillutvikleren som står bak applikasjonen Candy Crush, fikk pryl på sine hvetebrødsdager på Nasdaq. Selskapet, som ble notert til kurs 22,5 dollar per aksje, raste, og ble sendt ned 15,5 prosent. De påfølgende dagene falt aksjen ytterligere, og tre dager på børs hadde sendt aksjen ned til 8,49 dollar - en nedgang på rundt 20 prosent.

- King Digital og La Quinta var enorme skuffelser for markedet og medførte at alle begynte å innse at toppen kunne være nådd, sier David Menlow, leder av IPO Financial Network, til Reuters.

Utelukker ikke noteringsskrell

Investeringsøkonom Strøm i Nordnet utelukker ikke at Alibaba kan få et ublidt møte med markedet når selskapet børsnoteres. Han er imidlertid klar på at situasjonen er ulik den man så før IT-boblen sprakk i 2000, da det var «voldsom etterspørsel og stort sett alt steg».

- Det er noen selskaper som har falt som steiner og noen som har gått greit. Markedet er mer selektivt, og det er bra, sier Strøm til DN.

Han peker på at det er mange faktorer som avgjør utfallet av en børsnotering, og trekker frem noen:

- Det er mindre «hype» rundt disse selskapene enn tidligere. I tillegg prissettes mange av selskapene høyere; mye er tatt ut når selskapet først er kommet på børs, sier han.

Mange børsnoteringer

Den avtakende risikoviljen for teknologiaksjer skjer på et tidspunkt der mange selskaper børsnoteres. Børsnoteringer har reist mer enn 18 milliarder dollar i årets tre første måneder. Det er det beste kvartalet på over et tiår, ifølge Reuters. Teknologisektoren har hentet inn fire milliarder dollar i første kvartal i år, mot én milliard dollar på samme tid i fjor.

- At mange selskaper børsnoteres, bidrar til at kapital trekkes ut av markedet, sier Strøm.

Men en stadig kjøligere investeringsvilje i markedet har ført til at man har priset børsnoteringene billigere.

I mars ble 29 selskaper børsnotert på New York-børsen. I mars ble to av de 29 selskapene priset under forventet nivå, mens fem ble priset over. I april er bildet annerledes:

Mer enn halvparten av de 25 selskapene som er børsnotert i USA i april, er blitt priset lavere enn ventet. Det er det nest høyeste siden juni 2008.

- Det betyr at børsnoteringen må bli betydeligere billigere enn alle tror, sier Josef Schuster til Reuters.

Han leder selskaper IPOX Schuster, et selskap som blant annet forsker på børsnoteringer.

- Ingen vil gi Alibaba den verdien det sannsynligvis ville fått for bare fire eller fem uker siden, sier han.

Kinas «Twitter», Weibo, ble torsdag børsnotert på Wall Street. Selskapet priset aksjene i det lavere sjiktet, og steg 19 prosent i børsdebuten, ifølge Bloomberg

LES OGSÅ:

Reiselivet jubler etter knallpåske  

Matteangst rammer jentene hardest

  Robothandelselskaper etterforskes i USA (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.