Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management er ikke overrasket over en sidelengs utvikling på Oslo Børs så langt i år.

- De brede indeksene ute og hjemme har vært omtrent uendret i år. Det er egentlig helt greit. Aksjer er greit priset i forhold til alternativene, statsrenter og kredittrenter. Men disse er ikke spesielt attraktive, sier Næss.

Næss tror imidlertid at aksjemarkedet kan komme til å få et løft når rapportene hagler inn i mai, og peker på at estimatene for første kvartals inntjening i Norge er kommet ned med 12 prosent siden årsskiftet.

Det betyr at selskapene trolig leverer noe over forventningen, mener han.

Viktige Kina

Næss ser heller ikke bort fra at markedet vil preges av eksterne faktorer fremover.

- I og med at verdsettelsen av aksjer ikke er spesielt billig, er vi mer utsatt for at eksterne faktorer kan styre aksjemarkedet. Det kan komme ned på grunn uroligheter internasjonalt eller komme opp på grunn av gode makrotall, sier han.

LES OGSÅ: Akkurat nå har han to favorittaksjer

Investeringsdirekøtren tror Kina kan ble den viktigste internasjonale driveren.

- USA ser ut til å gå jevnt og trutt fremover, så det blir ikke så viktig. Det er nok utviklingen i Kina som er den mest spennende. Hvis den økonomien utvikler seg sterkt vil det være godt for råvarepriser, samt at det vil gi mer optimisme i finansmarkedene, sier Næss.

Positiv til bank

Her hjemme har Næss tro på at banksektoren kan gå greit, og mener selskapene er lavt priset. Selv om bankene nylig satte ned boliglånsrentene, ser han ikke på dette som en potensiell fallgruve for inntjeningen.

- Selv om de nylig satte ned rentene, så vil marginene likevel være greie. Sparebanken Midt-Norge er lavt priset. Den handles på vel syv ganger inntjeningen og med en rabatt på 15 prosent på bokførte verdier. Inntjeningen blir klart bedre i år enn i fjor, sier han.

LES OGSÅ: Her tror han mulighetene åpner seg

- Bankene er utsatt hvis boligprisene faller vesentlig eller hvis den norske økonomien går svakere, men vi ser ikke for oss at det skal skje de neste årene, sier han.

Næss vil på den annen side ikke gi tommel opp til oljeservice.

- Men siden den sektoren allerede har vært svak så kan det være at det er mer konsumaksjer som vil slite. Ikke fordi vi venter svakere konsum, men mer fordi forventingen er så høye at verdsettelse er anstrengt for noen av disse.

- Hva står Oslo Børs i ved nyttår?

- Med normal verdsettelse så bør aksjemarkedet gi en normal avkastning på vel 8-10 prosent. Det var dog en uforståelig sterk oppgang ifjor, både i Norge og internasjonalt, så jeg estimerer en beskjeden oppgang på 5 prosent, slik at vi havner på 576 poeng.

LES OGSÅ:

Kinas internettkjempe til Wall Street  

Reiselivet jubler etter knallpåske

Mot het debatt om styringen av oljefondet

Robothandelselskaper etterforskes i USA  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.