Seismikkfavoritten TGS-Nopec tynget før morgendagens kvartalsrapport og riggselskapet Fred. Olsen Energy fortsatte gårsdagens fall på Oslo Børs onsdag.

TGS-aksjen har i langt tid vært en yndling blant flere meglerhus, men bekymringer for lavere oljeinvesteringer har fått enkelte til å revurdere.

Aksjen har imidlertid ikke skuffet med en oppgang på nær 21 prosent hittil i år. Til sammenligning er hovedindeksen opp nær to prosent i perioden.

TGS legger frem resultat per 1. kvartal 2014 i morgen torsdag. På forhånd er det ventet et driftsresultat på 80 millioner (89) dollar av en omsetning på 202 millioner dollar (211), ifølge TDN Finans.

Nettoresultatet er ventet til 56 millioner dollar, ned fra 60 millioner dollar i samme periode i fjor.

Nedgraderer

Nordea Markets nedgraderer imidlertid sin anbefaling på TGS fra hold til salg men holder kursmålet uendret på 191 kroner før kvartalsrapporten torsdag, ifølge TDN Finans.

«TGS ev/ebit er i dag 7,9 ganger, som impliserer en premie på 15 prosent mot historisk snitt, som vi finner uberettiget gitt de svakere inntjeningsvekstutsiktene», skriver Nordea.

Meglerhuset venter en omsetning på 913 millioner dollar for TGS i 2014, sammenlignet med selskapets guiding på 870-950 millioner dollar. Deres multiklient-investeringsestimat er på 461 millioner dollar, mot TGS guiding på 390-460 millioner dollar.

«Dette betyr at 2014 vil være det tredje året på rad med flate investeringer, som ikke er støttende for EPS-vekst. Vi prognostiserer ikke en betydningsfull vekst i multiklientmarkedet de kommende årene», skriver Nordea.

Fearnley Securities har også nedgradert sin anbefaling på TGS-aksjen til salg, ifølge Bloomberg News onsdag. Meglerhusets kursmål er 165 kroner.

TGS endte ned 2,7 prosent til 194,40 kroner.

Kostnadssmell tynger riggselskap

Nordea Markets har også nedgradert riggselskapet Fred. Olsen Energy til salg, ifølge TDN Finans. UBS, SEB, DNB Markets og Nordea Markets nedjusterer kursmål etter tirsdagens oppdatering fra selskapet.

Fred. Olsen Energy meldte tirsdag om ytterligere kostnadsoverskridelser for klassingen av «Blackford Dolphin», hvor kostnadsanslaget nå er 195 millioner dollar, opp fra tidligere 125 millioner dollar. Klassingen ventes nå fullført i juni, mot det tidligere i april.

I tillegg meldte selskapet om en enighet med Petrobras om å suspendere operasjonen og kontrakten for «Borgny Dolphin» med effekt fra mai.

«Overskridelsene tilsvarer seks kroner per aksje. I tillegg utgjør tapt inntjening på flere av riggene 4,8 kroner pr aksje på våre estimater for 2014», skriver DNB Markets.

Ser lavere utbytter

Gjennomføringen av arbeidet på «Blackford Dolphin» og planlagte verftsopphold for flere rigger i årene fremover gjør at DNB Markets har redusert utbytteanslagene for 2015 fra 20 kroner til 15 kroner pr aksje. Meglerhuset gjentar en salgsanbefaling på Fred. Olsen Energy og har nedjustert kursmålet på aksjen fra 170 til 160 kroner.

SEB nedjusterer kursmålet på Fred. Olsen Energy fra 210 kroner til 198 kroner. Hold-anbefalingen beholdes.

SEB-analytiker Harald Øyen anslår at kostnadsoverskridelsen og av «Blackford Dolphin»-klassingen samt forlengelsen av verftsoppholdet til juni, har en effekt på verdsettelsen på rundt ni kroner per aksje.

Meglerhuset viser til at Fred. Olsen Energys selskapsverdi (EV) er ned mer enn 13 prosent siden midten av november, mens sektoren er ned ni prosent. Dette gjør at man til en viss grad kan argumentere med at risikoen priset inn, ifølge SEB.

Ser risiko i eldre flåte

UBS har nedjustert sitt Fred. Olsen Energy-kursmål fra 205 til 190 kroner per aksje. Nøytral-anbefalingen beholdes, ifølge TDN Finans.

UBS viser til at «Borgny Dolphin» skal gjennomføre klassing i fjerde kvartal 2014, og meglerhuset mener at driftsutfordringer var en faktor bak termineringen av Petrobras-kontrakten. UBS tror det er usannsynlig at «Borgny Dolphin» vil finne arbeid i dagens marked.

Selv om UBS mener at Fred. Olsen Energy er bedre posisjonert enn sammenlignbare selskaper i dagens boremarked, gitt eksponering mot Nordsjøen, så illustrerer driftsoppdateringen selskapets langsiktige utfordringer. UBS mener fortsatt at Fred. Olsen Energys modne flåte utgjør en risiko gitt mulige tids- og kostnadsoverskridelser av oppgraderingsarbeid.

UBS nedjusterer sitt Fred. Olsen Energy-estimater for 2014, 2015 og 2016 med henholdsvis 9,5 prosent, 3,2 prosent og 3,2 prosent. Meglerhuset venter nå at «Borgny Dolphin» vil bli pensjonert istedenfor å gjennomføre klassing i fjerde kvartal 2014.

Nordea Markets nedgraderer Ferd. Olsen Energy fra hold til salg og nedjusterer kursmålet på aksjen fra 209 til 150 kroner.

Meglerhuset kutter sine eps-estimater for 2014-2015 med henholdsvis 32 og 14 prosent, noe som ikke bare begrunnes med driftsoppdateringen tirsdag, men også med at meglerhuset tar et mer forsiktig standpunkt til kommende klassing gjennom å øke kostnadsestimatet med 25 prosent og nedetid-anslaget med 33 prosent.

Nordea Markets anslår at «Borgny Dolphin» blir lagt i opplag i mai. Utbytteanslaget for 2014-2016 nedjusteres til ti kroner pr aksje.

Fred. Olsen Energy falt ytterligere 3,5 prosent onsdag etter å ha sluttet ned 6,2 prosent tirsdag.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,31 prosent til 559,41 poeng, omsatt for 3,4 milliarder kroner.

Les også:
- De neste dagene er de viktigste
Amerikanske oljelagre stiger mer enn ventet  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.