Både på Oslo Børs og en rekke børser verden rundt har stemningen lenge vært god med kurser på redkordhøye nivåer.

Det innebærer at risikoen øker, og nå begynner advarslene å dukke opp.

- Pengene bare flyter inn på børsen og det har ført til at aksjer er høyt verdsatt nå i forhold til resultatprognosene, sier finansanalytiker Peter Malmqvist til di.se.

Vix nær rekordlave nivåer

Et forhold som får flere til å skjelve er den såkalte «skrekk-indeksen» Vix.

Vix-indeksen, som måler forventede svingninger i den brede S&P 500-indeksen i USA og som derfor gjerne blir sett på som en fryktindikator, nærmer seg det laveste nivået siden sommeren 2007, skirver di.se.

Indeksen stiger til høye nivåer når børsen svinger mye og markedet er urolig.

Når investorene på børsen føler seg trygge så synker Vix-indeksen, da den fungerer som et mål på hva markedet er villig til å betale for å forsikre seg mot børsfall.

- For bekvem og uredd

Men historisk har nettopp lave nivåer på Vix-indeksen og tilsynelatende lav risiko for børsfall snarere betydd det motsatte. At det går mot dårligere tider på børsen.

Tirsdag kveld lå Vix-indeksen på 11,36 som er så vidt høyere enn nivået fra mars ifjor og det laveste nivået siden finanskrisen.

- Markedet er veldig tilbakelent og uredd akkurat nå, og er for bekvem og uredd til at det er holdbart på lang sikt. Men det kan drøye en stund til før det er på tide å selge, sier sjefstrateg Esbjörn Lundevall i SEB til di.se.

Lave renter og høy likviditet bidrar til at masse penger blir pumpet inn på børsene i jakt på avkastning. Det er ifølge Lundevall årsaken til at dårlige nyheter i lang tid raskt har blitt skjøvet til side for nye kursoppganger på børsene.

Les også: Mener nordmenn gambler med sparepengene sine


- Vi har problemer med å skjønne det. Den har gått for mye, for lenge
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.