Investor Tore Aksel Voldberg tjente 230 millioner kroner på aksjehandel gjennom selskapene Dukat og Solon ifjor. Det står i sterk kontrast til 2012, hvor Voldberg tapte 63 millioner kroner på verdipapirhandel.

Overskuddet går til å dekke tapt egenkapital i selskapene, som i 2012 samlet beløp seg til 313 millioner kroner.

Tungt belånt

Årsresultatet for 2013 gjør at egenkapitalen i Dukat går fra minus til pluss med 16,9 millioner kroner, mens Solon fremdeles har negativ egenkapital med 100 millioner kroner.

– Aksjonær vil sørge for finansiering av driften, skriver Voldberg i årsberetningen for Solon.

Tilsammen har Voldbergs to selskaper 727 millioner kroner i gjeld og en negativ egenkapital på 83 millioner kroner.

– Vurderingen av fortsatt drift er basert på at lån til aksjonær tilsvarende 104,3 millioner står tilbake for annen gjeld, skriver Voldberg videre i årsberetningen.

Han var ikke tilgjengelig for kommentar mandag.

Mye av gjelden i selskapene er til Voldberg selv, som ved årsslutt i 2013 var på 194 millioner kroner.

244 mill. til meglerhus

Men også meglerhusene Voldberg benytter seg av har store fordringer på selskapene. Fra 2012 til 2013 økte meglerhusgjelden med 53 millioner kroner til 244 millioner kroner. Hvilke meglerhus Voldbergs selskaper skylder penger, fremgår ikke av regnskapene.

Voldberg mener det foreligger urealiserte merverdier i de langsiktige investeringene.

Aksjene i Solon har en anskaffelseskost på 138,1 millioner kroner, og er bokført til 198,8 millioner kroner. Aksjene i Dukat har en kostpris på 154,4 millioner kroner, og er bokført til 223,7 millioner kroner.

Dukat har en totalkapital på 440 millioner kroner, hvor 203 millioner kroner utgjør short­posisjoner. Å selge aksjer short, betyr å selge lånte aksjer, for siden å kjøpe disse tilbake. Det er en metode å tjene penger på når aksjemarkedet faller. Ideen er å selge aksjer til høy kurs og kjøpe aksjene tilbake til lav kurs.

Aksjer og eiendom

I tillegg til aksjeinvesteringer driver Voldberg også med eiendomsutvikling gjennom selskapet Solon Eiendom, som han eier 50 prosent av gjennom Dukat og Solon.

I 2012 hadde Solon Eiendom et resultat før skatt på 69 millioner kroner og en egenkapital på 161 millioner kroner. Årsregnskapet for 2013 er foreløpig ikke klart i Brønnøysund.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.