De amerikanske børsene var ned torsdag etter skuffende tall for detaljhandelen og arbeidsledigheten i USA. Uroen i Irak skyver oljeprisene høyere, mens fly-aksjene tynges.

- Folk ser etter grunner til å selge aksjer. Man kan ikke sette nye rekorder hver dag, og med usikkerheten i Washington må man ha virkelig gode grunner for å kjøpe, sier direktør Dan McMajon i Raymond James and Associates til Bloomberg News, og viser til at Republikanernes leder i Huset Eric Cantor overrasket tapte sin plass i Huset til en kandidat støttet av den ultrakonservative Tea Party-fløyen.

Cantor er regnet som en av de mest Wall Street-vennlige politikerne i Washington, påpeker MarketWatch/The Wall Street Journal. Han har heller ikke vært redd for å hjelpe finansbransjen, selv de ganger han har måtte gå imot egne partikolleger, hevdes det.

Markedets øyne er rettet mot opprøret i Irak, som har sendt oljeprisene oppover.

Islamske opposisjonelle tok onsdag kontroll over landets nest største by, Mosul. Det har sendt nærmere en halv million flyktninger mot grensen til Syria. President Barack Obama uttalte torsdag at han vurderte alle alternativer for å stanse opprørerne.

- Vi følger situasjonen i Irak svært nøye. Generelt er det ikke positivt, med det er en svært flyktig situasjon som kan endre seg svært fort, sier forvalter Nicola Marinelli i Sturgeon Capital i London til Bloomberg.

Oljeselskapene Exxon og Chevron var uendret. Høyer oljepriser og politisk uro tynger imidlertid amerikanske flyaksjer.

Delta Air Lines Inc. var blant børstaperne torsdag med et fall på rundt 5,6 prosent, mens United Continental Holdings tapte seg omkring 7,4 prosent.

Antall førstegangssøkende til ledighetstrygd i USA var på 317.000 personer i forrige uke, mot 310.000 ventet, ifølge TDN Finans.

Samtidig var detaljhandelen utenom bilsalget opp 0,1 prosent i mai, mot en ventet økning på 0,4 prosent.

PC-produsenten Hewlett-Packard (HP) steg falt tilbake i løpet av handelsdagen og endte opp 0,33 prosent prosent etter at Goldman Sachs oppgraderte aksjen.

Teknologibørsen Nasdaq var hardest ned blant de amerikanske børsene. Den sosiale kortmeldingstjenesten Twitter løftet seg imidlertid rundt 3,5prosent samtidig som det ble kjent at selskapets tidligere finansdirektør, nå driftssjef, går av.

Les mer: Twitter-direktør går av

Facebook svekket seg omkring 2,3 prosent.

Nøkkelindeksene på Wall Street ved børsslutt klokken 22.00:

Les også:
- Utelukker ingenting
Flere nye arbeidsledige enn ventet i USA
Obama har sin neste jobb klar  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.