Fredag kom meldingen om at statlige Enova støtter Norsk Hydro med 1,55 milliarder kroner. Tildelingen skal gå til et pilotprosjekt på Karmøy som skal teste ny, energieffektiv produksjonsteknologi for aluminium.

Analysesjef Anne Gjøen i Handelsbanken Capital Markets mener Hydro ville fått vansker med å finansiere  sitt milliardprosjekt på Karmøy uten statlig støtte.

- Skulle Hydro gjort det uten støtte, ville det sikkert skjedd på et senere tidspunkt, eller i mindre skala, sier Gjøen til DN.

Hun peker på flere forhold som ville gjort det vanskelig for Hydro å gjennomføre prosjektet uten subsidier.

-  Det har vært for lett å bygge ny aluminiumskapasitet. I Midt-Østen har selskaper hatt tilgang til billig energi, og det har i bransjen vært veldig god tilgang på langsiktige kontrakter på alumina (innsatsfaktor i produksjonen). Den muligheten er der ikke lenger, og det skaper en ny situasjon i markedet. Hydro har ikke noen tilfredsstillende avkastning på kapitalen. Når selskapet fortsatt er preget av dårlig inntjening i etterkant av finanskrisen, vil det være vanskelig å bruke mye penger på et sånt prosjekt, sier analysesjefen.

Pilotprosjektet på Karmøy i Rogaland vil til sammen koste 3,6 milliarder kroner.

- Hydro hadde kunnet finansiert prosjektet i markedet, men aksjonærene hadde ikke satt pris på å bruke så mye penger på dette her og nå, når selskapet er såpass preget av  fortsatt svake aluminiumspriser.

Tror på gjennomføring

Hydro har ennå ikke truffet endelig investeringsbeslutning.

Hydro krever også en avklaring fra Statnett om at strømnettet i region vil tåle belastningen av økt aluminiumsproduksjon, i tillegg til den planlagte elektrifiseringen av sokkelen på Utsira. I tillegg avhenger prosjektet av at Eftas overvåkningsorgan, Esa, godkjenner Enovas prosjektstøtte.

- Enova og Hydro må ha vurdert det slik at Esa kommer til å gi tilslutning til prosjektet. Jeg vil tro man har jobbet med dette lenge og at prosjektet nå høyst sannsynlig går etter planen, sier analysesjefen.

Flat på børs

Aksjemarkedet ga ingen brå reaksjoner på gårsdagens nyhet om milliardstøtte til Hydro. Etter stengetid var Hydro-kursen nærmest den samme som ved børsåpning i dag morges, ned 0,06 prosent.

- Aluminiumsprisen er ned i dag, og uten Enova-nyheten ville jeg trodd aksjen skulle falle litt tilbake, sier Gjøen.

Hun bemerker at aluminiumsprodusenten Alcoa stiger sterkt på børsen i USA etter en positiv oppgradering. Dette kan ha gitt Hydro-aksjen positiv støtte mot slutten av dagen.

Les intervju med Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg om milliardstøtten i lørdagens papirutgave av DN.

Les også:
Hydro får milliardstøtte  
Hentet inn to milliarder
Idrettsleder fant en halv million i postkassen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.