En ny nedgang i innkjøpssjefsindeksen, norsk PMI, peker nok en gang i retning av lavere aktivitet for norsk industri, ifølge Norsk forbund for innkjøp og logistikk (NIMA) og Danske Bank, som står bak undersøkelsen.

Ordreinngangen falt fra 51,3 i mai til 49,9 i juni.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank påpeker at tilsvarende målinger viser det motsatte av PMI-tallene for juni.

Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank.
Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank.


- Indeksen er under 50, noe som signaliserer fall fra forrige måned, for femte måned på rad. Dette står i skarp kontrast til tilsvarende tall for SSBs konjunkturbarometer og de faktiske ordretallene, uttaler Jullum.

De positive ved den norske innkjøpssjefsindeksen for juni måned var en oppgang i produksjonen fra 49,4 i mai til 52,0 i juni. Dermed viser gjennomsnittlige beregninger nå at produksjonen vokste marginalt svakere i 2. kvartal enn kvartalet før.

Slik vil økonomien din se ut i fremtiden

Til tross for at det er femte måned bedriftene melder om lavere sysselsetting, er fallet nå mindre enn i april og mai.

- Denne tendensen så vi også igjen i sysselsettingstallene for industrien fra det kvartalsvise nasjonalregnskapet, sier

Også i indeksen for leverandørenes leveringstid, var det denne måneden et fall. Fra 52,5 i mai til 49,4 i juni. Det er første gang på et år at denne indeksen er under 50.

Norsk PMI som er en viktig temperaturmåler i norsk industri. Indeksen blir benyttet av økonomer og analytikere både her til lands- og internasjonalt. En indeks over 50 indikerer tiltakende aktivitet, og vice versa.

Norsk PMI, sesongjusterte tall

Les også:
Strammer inn bankenes boliglånskrav  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.