Norsk Hydro overtar Rio Tinto Alacans andel i aluminiumverket Sør-Norge Aluminium (Søral). Ved overtakelse blir Søral Hydros femte heleide aluminiumverk i Norge, ifølge en melding torsdag.

Før transaksjonen var Rio Tinto Alacans andel 50,0 prosent, mens Hydro eide 49,9 prosent. Etter transaksjonen blir altså aluminiumverket i praksis heleid av Hydro.

Hilde Merete Aasheim, Hydro.
Hilde Merete Aasheim, Hydro. (Foto: Øyvind Hagen)

- Vi har tro på den norske aluminiumindustrien. Søral er et godt utviklet og ivaretatt verk som på sammenlignbar basis ligger på samme kostnadsnivå som de resterende norske aluminiumverkene våre. Endring i eierstrukturen gjør det mulig for oss å bidra enda mer til å styrke produksjonen ved verket, sier konserndirektør og leder for Primærmetall i Hydro, Hilde Merete Aasheim i en kommentar.

Den finansielle situasjonen til Søral blitt bedret gjennom kortsiktige kostnadslettelser den seneste tiden. Som følge av disse kostnadskuttene, kombinert med visse systemeffekter av å bli del av Hydro-porteføljen, ser selskapet en mer robust finansiell fremtid, ifølge Hydro.

- Hydro har allerede en sterk produksjonsbase for primæraluminium i Norge, og vi tror Søral vil være et verdifullt bidrag til porteføljen vår. Verket passer godt inn i Hydros strategi om å produsere støperiprodukter med høye marginer, sier Aasheim.

Søral, som ligger på Husnes mellom Haugesund og Bergen, har en årlig produksjonskapasitet på 180.000 tonn primæraluminium. Verket, som til nå har operert som et frittstående selskap, stengte ned én av to produksjonslinjer i 2009, og produserer nå omtrent 90.000 tonn årlig.

Les også:
Dagens aviser på 1-2-3
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.