Nordic Capital kjøper inkassoselskapet Lindorff fra oppkjøpsfondene Altor og Investor. Transaksjonen verdsetter selskapet til mellom 17,5 og 19,3 milliarder kroner.

Prisen oppkjøpsfondet Nordic Capital må betale er enda ikke helt fastsatt: Hvis Lindorff får den avkastningen Nordic håper på, betaler de 2,3 milliarder euro for inkassoselskapet - nærmere 19,3 milliarder kroner. Hvis ikke blir prisen 2,1 milliarder euro.

- Vi planla notering i Stockholm i høst, men Nordic kom med et sterkt bud som gjorde at vi vurderte det som bedre enn å gå på børs, sier Hugo Maurstad, partner i Altor Equity Partners.

Kort prosess

Ifølge administrerende direktør Endre Rangnes i Lindorff tok Nordic Capital kontakt for noen uker siden.

- Det har vært en relativt rask prosess, men mye av informasjonen rundt Lindorff var allerede strukturert opp i forbindelse med børsnoteringen, og Nordic Capital hadde tilgang til mye informasjon om selskapet, sier Rangnes, som ikke utelukker børsnotering i fremtiden.

I tillegg til inkasso driver Lindorff med kredittvurdering, fakturering, påminnelser og kundetjenester. Det forventes en rask markedstilvekst i innkassobransjen de neste årene. Lindorff har lastet opp med såkalt misligholdt gjeld som stammer fra finanskrisen fra europeiske banker.

Større kapitaltilgang

Lindorff hadde en netto omsetning på 450 millioner euro i 2013, som stammer fra virksomhet i elleve europeiske land.

- Med Nordic Capital som eiere får vi større tilgang på kapital, som burde styrke selskapets posisjon ytterligere. Det sikrer selskapets fremtid de neste tre til fem årene, sier Rangnes.

Beholder minoritetsandel

Altor har vært på eiersiden siden 2004, mens Investor kom inn på eiersiden i 2008. Altor har til nå hatt 42 prosent av aksjene, mens Investor har eid 58 prosent.

De tidligere majoritetseierne vil beholde en minoritetspost i selskapet, som skal ha en samlet verdi på maksimalt 315 millioner euro, skriver Investor i en pressemelding.

Nordic Capital skriver i en pressemelding at de har fulgt Lindorff lenge.

- Vi er imponerte over den vellykkede forvandlingen og posisjoneringen av selskapet. I de kommende årene ser Nordic Capital frem til å støtte Lindorffs videre vekst og ekspansjon, samt å bidra med vår omfattende erfaring og nettverk innen den finansielle sektoren, sier managing partner Kristoffer Melinder, rådgiver til Nordic Capitals fond.

Må godkjennes

Investor mener tiden er inne for nye eiere.

- Lindorff har en god businessmodell og har hatt en sterk utvikling under vårt eierskap sammen med Altor. Vi ser frem til å fortsette som aksjonærer i Lindorff, og tror selskapet er klar for en ny utviklingfase med en ny majoritetsinvestor, sier Börje Ekholm, administrerende direktør i Investor.

Lindorff ble etablert i Norge i 1898, og har i dag cirka 2 750 ansatte.

Investeringen forutsetter godkjenning fra relevante myndigheter og forventes å kunne sluttføres i løpet av fjerde kvartal 2014.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.