Norsk Hydro endte opp tirsdag, til tross for at selskapet rapportert et svakere enn ventet resultat for andre kvartal.

Aluminiumsprodusenten Norsk Hydro fikk et underliggende driftsresultat på 544 millioner kroner i andre kvartal 2014, mot et ventet resultat på 717 millioner kroner, ifølge estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans.

Norsk Hydros underliggende driftsresultat for andre kvartal 2014 ble tynget av lavere kraftproduksjon og lavere kraftpriser, men dels motvirket av bedrede resultater i primærmetall.

Credit Suisse ventet før åpning at Hydro-aksjen vil åpne ned rundt to prosent, mens Citi ventet aksjen ned tre prosent.

- Bra rapport

Fondsfinans mener dagens Norsk Hydro-kvartalsrapport var bra, til tross for at driftsresultatet var svakere enn ventet, det sier analytiker Daniel Johansson i Fondsfinans til TDN Finans.

- Jeg tror mange ventet at Hydro skulle komme nærme eller til og med slå konsensusestimatene, og det var nok dette som ledet til den initielle skuffelsen man så i aksjen, sier han til nyhetsnettstedet.

Johansson understreker at det som er viktigst å fokusere på i Hydro, fremfor alt annet, er områdene for oppstrøm og nedstrøm innen aluminiumsvirksomheten.

- Hvis de områdene gjør det bra, er det bra, men hvis de ikke gjør det så bra, men utsiktene er gode, kan også det være rimelig bra.

Analytikeren understreker at disse områdene gjorde det forholdvis bra i andre kvartal og har gode utsikter, men at selskapets resultat samlet sett ble trukket ned av et nærmest merkelig svakt resultat fra kraftvirksomheten, og i praksis var det dette som dro ned aksjen i starten av handelen tirsdag.

Citi skriver i en oppdatering tirsdag at resultatet kom bredt under konsensus på alle punkter utenom primærmetaller.

Kort tid etter åpning var aksjen ned 2,3 prosent til 35,65 kroner. Norsk Hydro endte derimot opp 2,7 prosent til 37,50 kroner pr aksje, omsatt for 565 millioner kroner.

Høyner kursmål

Yara International var også blant aksjene som steg på Oslo Børs.

JP Morgan høyner kursmålet på Yara International-aksjen ti kroner, til 285 kroner, på et vedvarende stramt nitratmarked, men gjentar nøytralanbefaling som følge av usikkerheten i urea- og gassmarkedet, det fremgikk av en oppdatering fra meglerhuset tirsdag.

«Rekordpremiene vi så i andre kvartal vil avta i andre halvdel av 2014, men andre kvartal beviser at disse prisnivåene i alle fall er mulige - og dét burde støtte prisene i lys av markedsbalansen på mellomlang sikt og potensialet for redusert konkurrenteksporter fra Ukraina», skriver JP Morgan-analytikerne.

Nomura høyner også sitt kursmål på Yara, til 373 kroner, og gjentar en kjøpsanbefaling på aksjen.

Det japanske meglerhuset mener at selv om kornprisene nå er svake, vil prisen på både hvete og andre «cash crops», som er hovedbrukerne av nitrater og NPK, være forholdsvis motstandsdyktige utover i 2015/16-sesongen.

«Kombinert med sesongen for lav eksportskatt i Kina og de lave kullprisene, tror vi ikke på noen oppgang i nitrogenbasert gjødsel», skriver Nomura-analytikerne.

Yara International endte opp 0,2 prosent til 294,80 kroner pr aksje, omsatt for 224 millioner kroner.

Alle de mest omsatte aksjene hadde oppgang, blant dem Telenor (+2), REC Silicon (+2,1), DNB (+0,2), Marine Harvest (+1,8) og Orkla (+2,3). Vi må helt ned til oljeselskapet DNO – dagens 16. mest omsatte aksje – for å finne en viss nedgang, og selskapet falt 0,4 prosent.

Økte konsumpriser

Tall for konsumprisene i USA i juni viste tirsdag en økning på 0,3 prosent, som var på linje med det markedet ventet på forhånd, ifølge estimater innhentet av Bloomberg.

Nordea Markets venter på forhånd at den underliggende inflasjonen har holdt seg uendret på 2,0 prosent i juni, som også er Feds inflasjonsmål på lang sikt. Konsensus er ifølge estimater hentet inn fra Bloomberg News på 2,1 prosent.

Stemningen på kontinentet var ganske lik den i Oslo tirsdag. I London steg FTSE 100-indeksen 1 prosent, mens DAX-indeksen i Frankfurt og CAC 40-indeksen i Paris gikk opp henholdsvis 1,2 og 1,6 prosent.

Prisen på nordsjøolje var svakt på vei oppover tirsdag ettermiddag og et fat ble omsatt for 107,69 dollar. Amerikansk lettolje gikk i motsatt retning og ble omsatt for 102,64 dollar per fat.

Oljeselskapet Statoil steg 0,96 prosent til 189,70 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 1,09 prosent til 624,70 poeng, omsatt for 2,7 milliarder kroner.

Les også:

Svake tall for Hydro

Fem av verdens sjøer i ferd med å tørke inn

Asia i dag: Knuser Apple i Kina  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.