Boten på 20 millioner euro vil ikke påvirke EU-kommisjonens godkjenning av transaksjonen fra september ifjor, melder Bloomberg News ifølge TDN Finans.

I slutten av mars varslet Europakommisjonen at havbruksgiganten risikerte en bot på inntil ti prosent av omsetningen for å ha sluttført overtakelsen av fiskeselskapet Morpol før det fikk EU-godkjennelse. Marine Harvest hadde ifjor en omsetning på 19,2 milliarder kroner. Boten kunne derfor blitt på inntil 1,9 milliarder kroner.

Europakommisjonen mener aksjekjøpet på 48,5 prosent i Morpol var så betydelig at Marine Harvest i realiteten hadde overtatt kontrollen over selskapet før kommisjonen hadde godkjent oppkjøpet:

«Forbudet mot implementering av en konsentrasjon før det er meldt og klarert av kommisjonen er en hjørnesten i EUs kontroll av bedriftssammenslutninger», skrev kommisjonen da selskapet ble varslet i slutten av mars i år.

EUs reglement sier at selskapene må søke EU om godkjennelse før et oppkjøp sluttføres. Marine Harvest sluttførte imidlertid overtakelsen av Morpol åtte måneder før selskapet søkte EU-godkjennelse.

DN har vært i kontakt med Marine Harvest om saken onsdag. Selskapet varsler at det vil kommentere saken senere onsdag.

- Handlet i samsvar med kravene

I en børsmelding selskapet sendte ut like etter at DN hadde vært i kontakt med Marine Harvest, skriver de følgende:

- Marine Harvest er av den oppfatning av at man har handlet i samsvar med de kravene som gjelder ved offentlige oppkjøp ved overtakelsen av Morpol, og er derfor uenige i EU-kommunisjonens bot.

Videre heter det i børsmeldingen:

- Marine Harvest gjorde det klart både for markedet og Morpol at ingen kontroll ville bli tatt før EU-godkjennelsen var i orden.

Reagerer på størrelsen på boten

Selskapet peker også på at boten på 20 millioner euro er av en størrelse som avviker betydelig fra lignende saker EU-kommisjonen har behandlet.

Marine Harvest vil nå vurdere hva de gjør med saken, men skriver at det er større sannsynlighet at saken vil havne i domstolene enn at den ikke vil gjøre det.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.